Restauratie van Boschwijk
Zoals gezegd werd de restauratie een enorme klus. Het huis werd volledig gestript van boven tot onder en van binnen tot buiten. Vloeren werden vervangen waar nodig. Het hout wat was gebruikt was een soort van ‘patchwork’. Rond 1946 was hout schaars zo vlak na de oorlog en werden er van alle soorten hout gebruikt.
Hier is de ouderslaapkamer boven, en de woonkamer beneden te zien.
In het archief in Zwolle werden vele oude stukken opgezocht om zoveel mogelijk informatie boven water te krijgen. Ondanks dat het de jaren negentig waren, was lang alles nog niet gedigitaliseerd.
Ze gingen op zoek naar de kelder in het huis, die er nog moest zijn. De toegang werd gevonden achter een wand in de hal. De kelder werd ook weer in gebruik genomen.
Bert en Gerda hebben zoveel mogelijk getracht om de oude originele kleuren weer toe te passen. Op sommige gedeeltes zaten wel negen lagen verf. De huidige schouw van de open haard in de kamer is een historisch bouwmateriaal wat afkomstig is uit Frankrijk.
Oude kastdeuren werden hergebruikt.
De deuren zaten achter het behang in Bert zijn kantoor.
Aan de achterzijde van het huis, boven de ramen, zijn nog twee stenen met familiewapens te bewonderen. Beide stenen werden bij de restauratie van het huis gerenoveerd en voorzien van hun originele kleuren. Deze kleuren zijn gereconstrueerd op basis van gevonden verfresten.
De steen met het steigerende paard
is het familiewapen van de familie Feith
en de steen met de drie St. Jacobsschelpen is van de familie Oosting.
Dit was de oorspronkelijke herenkamer
En de huidige gezellige warm aangeklede woonkamer hieronder.(Voorheen de herenkamer)
Hier zie je in het midden de kleine uitbouw van glas aan de achterkant van het huis (richting golfbaan) wat in de oude tijd de toiletruimte was.
In het najaar van 1998 kreeg Nederland te maken met een enorme wateroverlast. Vele landerijen in Zalné, Herfte en Wijthmen stonden blank.
Hier het uitzicht, richting de Dalfser spoorlijn, wat nu de golfbaan is. De foto is genomen vanaf een bouwsteiger van het huis.
Boschwijk 'aan zee'.
In april 1999 werd begonnen met de bouw van de orangerie en de garage daarnaast.
De orangerie werd geheel van glas.
De daken gingen eraf en werden opnieuw geïsoleerd. En werden voorzien van nieuwe dakpannen en dakgoten.
Wordt vervolgd in deel 5
Marianne ten Klooster
Bronnen:
Collectie Familie Kiekebelt
Het aards paradijs
Zwolle in Beeld
Historisch Centrum Overijssel
Digitale bibliotheek voor Nederlandse letteren
Drieklomp Makelaars en rentmeesters
Geen opmerkingen:
Een reactie posten