vrijdag 20 maart 2020

Nieuwe Faceboek groep, Corona Hulp Wijthmen, Herfte en Zalné

Om in onze buurtschappen eventuele hulpvragen op de juiste plek te krijgen, is er een nieuwe facebook groep gemaakt,

Corona hulp Wijthmen, Herfte en Zalné
met als doel, Vraag en Aanbod van bewoners bij elkaar brengen.
 
Wij zijn ons goed bewust van het feit dat de vele ouderen geen facebook of andere digitale middelen gebruiken. Hopelijk is deze FB groep de eerste aanzet om wel vragen of contact in werking te zetten. 
Zeg maar onder het motto, "wie niet waagt, wie niet wint".
Alle resultaat wat uit deze FB groep komt, is immers winst in deze tijd.

                                                                                          

We ontkomen er niet aan om hiervoor wat richtlijnen op te zetten om alles in goede banen te leiden. 
 
De richtlijnen:


Beste leden, lieve buurtbewoners van Wijthmen, Herfte en Zalné,

In navolging van vele mensen in ons land, hierbij een centraal punt voor het aanbieden van hulp in verband met de Corona crisis.
Onderstaand een aantal richtlijnen en regels voor deze groep, en het hier aanbieden van gratis hulp:
  1. Hou je aan de regels en adviezen van onze overheid, RIVM en GGD. Dat gaat vanzelfsprekend boven alle regels en adviezen in deze groep. Vanzelfsprekend laten we het geven van medisch advies aan hen over. Dit hoort hier niet thuis.
Voor actuele informatie RIVM en de Rijksoverheid:
  1. Aangeboden hulp moet gratis zijn, en alleen noodhulp. Denk aan boodschappen doen voor iemand die thuis moet blijven, de hond uitlaten, of een noodreparatie. Het huis poetsen, even wandelen of de ramen lappen zijn dat niet. Hoe lief bedoeld ook, het brengt een risico met zich mee dat nu niet verantwoord is. Biedt alleen gratis noodhulp aan als je geen klachten hebtop gebied van verkoudheid, keelpijn, griep, of welk symptoom dan ook dat op Corona kan wijzen hebt. Vraag in dat geval vooral hier om hulp. We willen voorkomen dat dit initiatief leidt tot meer besmettingen.
  2. Als je elkaar helpt raak elkaar dan niet aan, en zorg dat je voor je contact hebt je handen hebt gewassen**. Houdt waar mogelijk 1,5 meter afstand**. Moet je niezen doe dat in je elleboog, en neem echt alle voorzorgsmaatregelen in acht. We willen natuurlijk voorkomen dat dit initiatief leidt tot meer besmettingen.
  3. Blijf alert en waakzaam, en pas goed op jezelf. Hoewel het overgrote deel van de Wijthemers vriendelijk en behulpzaam is, kan het gebeuren dat ook minder betrouwbare mensen hun weg naar deze groep vinden. Geef geen waardevolle zaken zoals je pincode, bankpas etcetera af aan mensen die je niet kent. Maak concrete afspraken met elkaar en als je het niet vertrouwt: 'nee, ik wil dit toch niet' is een prima antwoord wanneer je toch twijfelt.
  4. Wees concreet in je hulpaanbod: geef aan wat je aanbiedt/nodig hebt, wanneer dat kan en in welke wijken. Hoe concreter hoe makkelijker we het elkaar maken om mensen elkaar te laten vinden. De hier aangeboden en gevraagde hulp is altijd zonder tegenprestatie, zonder betaling.
  5. Plaats hier alleen berichten waarin je zelf hulp aanbiedt of vraagt. Als je iets anders onder de aandacht wil brengen, stuur een privé bericht, dan hebben we het erover, zo blijft deze groep netjes en overzichtelijk.
  6. Geen stemmingmakerij, we willen geen reacties zien in de trant van 'is dit wel te vertrouwen', of 'waarschuwingen'. Dit geeft een negatieve lading aan een goed bedoeld aanbod. We vragen van iedereen om zijn gezonde verstand te blijven gebruiken en dat moet voldoende zijn.
  7. De beheerders van deze groep zijn geen medisch onderlegde personen, voor medisch advies, of ander advies hoe om te gaan met de situatie rond de uitbraak van het Coronavirus verwijzen we je te allen tijde door naar RIVM, GGD en andere hulpdiensten. Wij willen, en kunnen hier geen verantwoordelijkheid voor nemen. Berichten met daarin medische adviezen, hoe goed bedoeld ook, zullen worden verwijderd.
  8. Wellicht ten overvloede: wees deze periode extra lief en zorgzaam voor onze hulpverleners. Zij zijn degenen die de frontlinie vormen in deze periode en zij zijn de echte helden in deze tijd.                                                    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten