dinsdag 1 juli 2025

Kinderopvang op de Kubus bloeit – volop ruimte in de nieuwbouw van De Elshof


Kindcentrum de Kubus is niet meer weg te denken uit het hart van Wijthmen. De unieke samenwerking tussen kinderopvang en basisschool zorgt ervoor dat kinderen van nul tot twaalf jaar zich in een vertrouwde, doorlopende leeromgeving kunnen ontwikkelen. De sfeer is warm, kleinschalig en persoonlijk.


De pedagogisch medewerkers en leerkrachten werken intensief samen vanuit één visie, met gezamenlijke thema’s en een gedeelde pedagogische taal. Zo ontstaat er een herkenbare en veilige leeromgeving waarin kinderen van baby tot puber zich gezien en gekend voelen.


“De samenwerking verloopt steeds vloeiender,” vertelt directeur Michiel van Mourik. “Het is mooi om te zien hoe peuters net zo betrokken zijn bij vieringen en activiteiten als de leerlingen van groep 8. We zijn echt één geheel geworden: één kindcentrum.”


Uitbreiding van de kinderopvangfaciliteiten in De “nieuwe” Elshof

Die gedeelde visie krijgt straks nóg meer ruimte. In de plannen voor de nieuwbouw van De Elshof is namelijk voorzien in een uitbreiding van de kinderopvangfaciliteiten. Er komt extra ruimte voor opvanggroepen én De Kubus krijgt de beschikking over de nieuwe speelzaal. Daarmee wordt het kindcentrum nog beter toegerust op de toekomst.


“Het nieuwe gebouw gaat ons nog meer mogelijkheden bieden om opvang en onderwijs te verbinden,” zegt Van Mourik. “We zijn trots dat we als kindcentrum een centrale plek krijgen in De Elshof.”


Het enthousiasme rond de plannen voor het nieuwe Kulturhus is groot. De ontwerpers en bouwers hebben intensief gesproken met inwoners en gebruikers. Het resultaat is een toekomstbestendig gebouw dat ruimte biedt aan ontmoeten, leren en opgroeien – voor jong en oud.


Met de nieuwbouw in zicht blijft De Kubus bouwen aan wat nu al stevig staat: een betrokken, kleinschalig kindcentrum waar kinderopvang en onderwijs naadloos op elkaar aansluiten.



Art impressions van de nieuwbouw Elshof

 

Terug in de tijd op Boschwijk te Zalné, Zwolle deel 4

Restauratie van Boschwijk

Zoals gezegd werd de restauratie een enorme klus. Het huis werd volledig gestript van boven tot onder en van binnen tot buiten. Vloeren werden vervangen waar nodig. Het hout wat was gebruikt was een soort van ‘patchwork’. Rond 1946 was hout schaars zo vlak na de oorlog en werden er van alle soorten hout gebruikt.

 Hier is de ouderslaapkamer boven, en de woonkamer beneden te zien.

In het archief in Zwolle werden vele oude stukken opgezocht om zoveel mogelijk informatie boven water te krijgen. Ondanks dat het de jaren negentig waren, was lang alles nog niet gedigitaliseerd.

Ze gingen op zoek naar de kelder in het huis, die er nog moest zijn. De toegang werd gevonden achter een wand in de hal. De kelder werd ook weer in gebruik genomen.

 

Bert en Gerda hebben zoveel mogelijk getracht om de oude originele kleuren weer toe te passen. Op sommige gedeeltes zaten wel negen lagen verf. De huidige schouw van de open haard in de kamer is een historisch bouwmateriaal wat afkomstig is uit Frankrijk.

 

Oude kastdeuren werden hergebruikt.

De deuren zaten achter het behang in Bert zijn kantoor.

Aan de achterzijde van het huis, boven de ramen, zijn nog twee stenen met familiewapens te bewonderen. Beide stenen werden bij de restauratie van het huis gerenoveerd en voorzien van hun originele kleuren. Deze kleuren zijn gereconstrueerd op basis van gevonden verfresten.

 

 

De steen met het steigerende paard

is het familiewapen van de familie Feith 





 

 

 

en de steen met de drie St. Jacobsschelpen is van de familie Oosting.

 

 

Dit was de oorspronkelijke herenkamer

 En de huidige gezellige warm aangeklede woonkamer hieronder.(Voorheen de herenkamer)

Hier zie je in het midden de kleine uitbouw van glas aan de achterkant van het huis (richting golfbaan) wat in de oude tijd de toiletruimte was.

In het najaar van 1998 kreeg Nederland te maken met een enorme wateroverlast. Vele landerijen in Zalné, Herfte en Wijthmen stonden blank.

Hier het uitzicht, richting de Dalfser spoorlijn, wat nu de golfbaan is. De foto is genomen vanaf een bouwsteiger van het huis.


Boschwijk 'aan zee'.

 

 In april 1999 werd begonnen met de bouw van de orangerie en de garage daarnaast.

De orangerie werd geheel van glas.

 

De daken gingen eraf en werden opnieuw geïsoleerd. En werden voorzien van nieuwe dakpannen en dakgoten.

 

 

Wordt vervolgd in deel 5

 

                           Marianne ten Klooster

Bronnen:

Collectie Familie Kiekebelt

Het aards paradijs

Zwolle in Beeld

Historisch Centrum Overijssel

Digitale bibliotheek voor Nederlandse letteren

Drieklomp Makelaars en rentmeesters