zondag 14 juli 2013

Rondleiding nieuwbouw van Isala klinieken

Isala vooraanzicht
Normaliter schrijf ik stukjes over huizen of gebouwen in ons mooie buitengebied van Zwolle, in Wijthmen, Herfte of Zalné. Zoals u misschien wel weet probeer ik af en toe een uitzondering te maken. 
Wat betreft de nieuwbouw van de Isala klinieken had ik gedacht dat dit voor u misschien wel interessant zou zijn. En ik werk alweer heel wat jaartjes in het ziekenhuis en kreeg de kans om samen met mijn collega’s een rondleiding te krijgen door de nieuwbouw van de Isala. Nog net op de valreep want het gebouw zou namelijk over 2 dagen bouwkundig worden opgeleverd (februari 2013).
Wat een mooie kans! Want nieuwsgierig waren we wel. We melden ons in de witte barak bij de nieuwbouw, om daar ons, rubberen ‘kap’laarzen en bouwhelmen aan te meten. De rondleiding werd gegeven door een collega van ICT, Henk Knigge. Hij is ICT functionaris, Verbindingen. We starten in de lift van de tweede vlinder (deze ligt aan de Ceintuurbaan) naar de hoogste verdieping, met een prachtig uitzicht. Je staat  daar net iets hoger dan in het Sophia op de 6e verdieping.
Isala klinieken, oud en nieuw naast elkaar, febr 2013


Op deze foto ziet u links de nieuwbouw en rechts het huidige
gebouw oftewel het Sophia Ziekenhuis. Op de voorgrond het
lage gebouw waar de Radiotherapie zich bevindt. Het bevinden zich de bunkers voor het geven van bestralingen. Er is voor gekozen om dit niet af te breken maar wanneer er voldoende budget is, om deze gebouwen aan de buitenzijde dezelfde looks te geven dan de nieuwbouw. Zoals mos op het dak en sprekende kleuren aan de buitenzijde. Gelukkig is er inmiddels extra budget voor gevonden en is men druk doende om dit alles ook in dezelfde stijl te maken.
De hoge gebouwen hierachter, behalve het meest rechtse gebouw, met 3 verdiepingen, zullen allemaal tegen de grond gaan. Aan het einde van het watertje ziet u nog net een gang. Deze gang wordt aangesloten op het meest rechtse gebouw. In dat gebouw bevindt zich het personeelsrestaurant en op de begane grond zullen alle medewerkers welke een uniform dragen hun kleding dagelijks ophalen en weer inleveren.

Dit zal volledig automatisch gaan. De verpleegkundige haalt zijn of haar personeelspas langs een coderingsapparaat en het schone uniform komt automatisch aan een rail naar hem of haar toe. De kleding behoeft dus niet meer meegenomen worden naar huis.

Nieuwbouw, wie als patiënt of bezoeker in het Sophia of de Weezenlanden is geweest, zal beamen dat het niet meer kon op deze manier. Het was ook een eis van de overheid, verbouwen of nieuw bouwen maar niet meer met 8 patiënten op 1 kamer. Niet meer van deze tijd. En 5 jaar geleden is men dan ook begonnen met de nieuwbouw op locatie Sophia. Men kreeg de financiering rond van maar liefst 450 miljoen euro. Een enorm bedrag. Daarvoor is ook veel gevraagd van het personeel. Bezuinigingen en daarnaast zo goed mogelijk proberen te ‘draaien’, want de kosten gaan altijd door.

De eerste indruk? Groot, overweldigend, prachtige kleuren, ruim, dynamisch…  
                      
We begonnen in de 2e vlinder aan de Ceintuurbaan. Elke vlinder heeft, hoe kan het ook 2 vleugels. De vlinder heeft een beetje de vorm van een hoefijzer, wanneer je er bovenop zou kijken.


 

Bovenop deze vlinder is een werkruimte waarin een enorme luchtbehandelingsinstallatie is geplaatst. In alle vier vlinders, staat een dergelijk enorme installatie, voor elke vleugel een. Deze installatie brengt via een kanalenstelsel koele of warme lucht het gebouw in. In de zomer wordt er koud water naar boven gehaald om de binnenlucht te koelen, in de winter andersom.
Enorme buizen met per installatie enorme filters om de lucht te zuiveren.Vanuit deze ruimte gaan we naar het datacentrum van de Isala. In het nieuwe ziekenhuis wordt zoveel mogelijk papierloos gewerkt. Zelfs de post wordt zoveel mogelijk eerst gescand en daarna digitaal verstuurd. Dat geldt natuurlijk niet voor de kaartjes die u naar een patiënt stuurt! Een datacentrum is daarom nodig om data / gegevens te transporteren maar ook op te slaan. Wat dacht u alleen al van het elektronisch patiëntendossier. Deze moet te allen tijde beschikbaar zijn. Daarom is er een geheel nieuw datacentrum bovenin het ziekenhuis maar ook een aan de dr. Spanjaardweg.
Buiten bij de toegangsdeur wordt netjes een temperatuur aangegeven van 17.1 althans dat dacht ik. Maar het bleek de hoeveelheid zuurstof te zijn welke in de ruimte aanwezig was. Wanneer er niet gewerkt wordt in de ruimte, dan is deze rond de 14. Het idee hierachter is dat er bijna geen brand kan ontstaan omdat er te weinig zuurstof aanwezig is. 

In al deze kasten komen zogenaamde servers. Zeg maar tientallen computers op elkaar. Voor sommige programma’s in het ziekenhuis 1 zware voor andere 2. Om u een indruk te geven hoeveel programma’s er draaien in het ziekenhuis, dat zijn er rond de 500.
Van patiëntengegevens tot financiële programma’s en van binnenkomende patiënten tot röntgenfoto’s. 

Het overgrote gedeelte van deze kasten waren nog leeg, toen wij mochten rondkijken in februari maar ook hier is een deadline dat deze voor 1 april operationeel moeten zijn. Kilometers kabel zijn hiervoor al getrokken.
Een miljoenenproject en het zag er ook zeker indrukwekkend uit. Alles wordt hierbij vanuit ICT bestuurd. Vroeger en dat is nog niet zo heel lang geleden waren er fysieke handelingen nodig om een server bijvoorbeeld meer geheugen te geven. Dat gaat nu allemaal op afstand met een druk op de knop. Wat ons wel opviel in deze supermoderne ruimte, dat er een houten plafond in zit. Dit alles om toch de kosten zo laag mogelijk te houden.

Er moet nog veel getest worden, als is het alleen al de stroom-voorziening. Om de fractie van een seconde op te vangen voordat de generatoren aanslaan om een eventuele stroomstoring op te vangen, is er een kast gevuld met een ‘batterij’ aan enorme (vrachtwagen) accu’s! Zo simpel is het af en toe ook.
Ook kregen we het P2000 systeem te zien welke de verbindingen met de hulpdiensten moet realiseren. Een ziekenhuis welke zo groot is als het Isala, is verplicht om een eigen systeem te hebben. Ook de telefooncentrale onderdelen zijn hier aanwezig, het ziekenhuis krijgt een eigen mobiel / gsm netwerk.

                                                                                Kilometers aan kabels.

 
Maar niet zoals we dat kennen qua straling maar een ‘licht’ netwerk zodat er geen medische apparatuur op kan gaan storen. 
 

Toen op naar de volgende vlinder om de verpleeg-afdelingen en de poli’s te bekijken. Deze derde vlinder ligt aan de dr. van Heesweg. Persoonlijk houd ik wel van kleur, en wanneer je dan staat te kijken, helemaal bovenin het atrium dan is dat echt een prachtig gezicht. U ziet dat alle verdiepingen hun eigen kleur hebben. Dit wordt straks gemakkelijk voor de patiënt, bezoekers maar natuurlijk ook voor de medewerkers om hun weg te vinden. Want wat is het een enorm gebouw. Die kleuren komen overal terug.Van vloerbedekking of marmoleum-bedekking tot liftdeuren. Alles stond natuurlijk nog leeg, dus het is moeilijk in te schatten hoe vol het straks gaat worden, maar deze poli, had een enorme ruimte waar straks de medewerkers komen te zitten. De electriciteitsblokken staan al gemonteerd in de vloer. Hier is de vloerbedekking, oranje. 


Dus om precies te zijn V4.2.23. Vlinder vier, tweede verdieping, kamer 23. De bedoeling is dat wanneer met uit de liftblokken komt en links gaat dat dat de A kant gaat worden van de vleugel en de andere vleugel, hoe kan het anders, de B-kant.

Aan de linkerzijde zijn grote trappen die moeten gaan dienen als nooduitgang, mocht er iets op een afdeling gebeuren. Deze mogen ook zeker niet gebruikt om even "de weg af te snijden" om aan de overkant te komen. Ook ziet u hier op de foto voor enkele ramen wat ‘vlakken’ dat is de zonwering. Deze zit overigens alleen aan deze zijde van de vlinder, of moet ik zeggen op deze vleugel… omdat aan de andere zijde het zonlicht niet op komt te vallen. De lichte(paars) vlakken boven de ramen zijn de bakken van de zonneschermen. De schermen zullen werken op warmtesensoren.
Het zwarte onderin de foto, is de folie van de enorme plantenbakken die de komende maanden gevuld gaan worden. Deze komen niet alleen bovenin het atrium maar ook op de galerijen. Veel groen dus. 
In de centrale hal en de passage is in april maar liefst 870 m2 beplanting aangebracht Vooral (sub)tropische planten, struiken en bomen. Niet alleen omdat die er mooi uitzien, maar ook omdat die het goed doen bij weinig zonlicht en een binnentemperatuur van 20 graden. En wist u dat de nieuwbouw 108 plantenbakken telt, in grootte variërend van 1 tot 40 m2?;
· In de plantenbakken in totaal 490.000 kg aarde (substraat) zit?;
· In totaal 7.770 planten zijn geleverd en geplant?
· Het vullen van de bakken in totaal 1.300 uur in beslag heeft genomen?
Het wordt dus groen!

De glazen overkapping blijft toch gedeeltelijk open. In geval van brand zou de rook niet kunnen wegtrekken, met alle gevaar van dien.
Oud en nieuw

Oftewel door de ramen is rechts het Sophia nog te zien en links de nieuwbouw. De nieuwbouw heeft ruime trappenhuizen met veel hout afwerking en mooie trappen. En geen raam is recht zoals u kunt zien.


Het huidige Sophia werd op 17 oktober 1972 geopend door Prinses Margriet. 
17 oktober 1972
Hier werd zij ontvangen in de centrale hal, waar de verpleegkundigen toen nog hun traditionele kapje op hadden. En de nieuwbouw, wordt deze misschien door Koningin Maxima geopend ??
Tot zover deel 1.

Marianne ten Klooster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten