woensdag 13 juni 2018

Terug in de tijd op de Gentiaan deel 2

Deze keer was ik te gast bij Freek en Zwanny Blokzijl op hun kwekerij ‘De Gentiaan’.
Het kweken van de planten is geen makkelijk vak. Het kost daarnaast zeker een aantal jaren om te beoordelen of de plant aan hun eisen voldoet en die zijn en blijven streng.

Om de verkoop aan particulieren te vergemakkelijken is er een mooie website gemaakt. De jongste zoon Martijn speelt hierin een belangrijke rol. Terwijl de oudste zoon Erwin hand- en spandiensten verricht op de kwekerij. Ook bij de open tuindagen helpen de beide schoondochters, kleinkinderen en kennissen mee  met het afrekenen en om koffie te schenken. Klanten kunnen de bijzondere planten vinden op de website: www.degentiaan.com en daarmee hun eigen planten lijstje samenstellen.


Bij rotsplanten is niet alleen de bloei belangrijk maar met bladkleuren kunnen mooie combinaties worden gemaakt. Bij de aanleg van een rotstuin moet alleen gebruik worden gemaakt van dwergconiferen en dwerg heesters om later moeilijkheden te voorkomen. Maar Freek zou Freek niet zijn, om hiervoor genoeg tips te geven.

Het assortiment bestaat uit wel 500 soorten rots- en alpine planten (planten welke normaal groeien boven de boomgrens).

“My Garden is My Earthly Paradise”
Mijn tuin is mijn aardse paradijs is te lezen in de muur in de rotstuinen.


Zoals gezegd begonnen ze in 1971 aan de Kanaalweg. Daarna werd er verhuisd naar de Zeisweg. En werd er verkast met de kwekerij naar de Kroesenallee bij Teunissen.

Helaas na het onverwachte overlijden van Theunissen, moest er een nieuwe plek worden gezocht en kwam men op de huidige locatie aan de Woestijnenweg waar ze nu 12 jaar wonen.


Freek (75) en Zwanny (73) bekijken nu van jaar tot jaar hoe lang ze nog doorgaan. Dit kan zolang ze gezond blijven, aan hun enthousiasme zal het niet liggen. Deze hebben ze immers al 47 jaar (!) voor hun bijzondere planten.
Afgelopen Hemelvaartsdag was er weer een Opentuin dag. Op het voorterrein werden de kraampjes druk bezocht. De hele familie Blokzijl  is dan enthousiast in  touw om alles in goede banen te leiden. Allemaal besmet met het ‘rotsplanten virus’! De bezoekers wordt dan gratis koffie, thee of frisdrank aangeboden. De vereniging Succulenta, liefhebbers van cactussen en vetplanten was ook aanwezig. Maar ook het goede doel, in dit geval, voor de Oekraïne was met een kraam aanwezig. Er was van alles wat maar bovenal veel gezelligheid.
Naast hun twee zonen, schoondochters en kleinkinderen welke ook altijd enthousiast meewerkten is de kwekerij ook populair voor een vakantie baantje bij de jeugd van Wijthmen.


Op de kwekerij aan de Woestijnenweg, nog zonder huis.
Menigeen uit Wijthmen heeft hier zijn of haar vakantie baantje gedraaid en met veel plezier en lol. Ze werkten mee aan de oppotmachine, de banen vegen, rotstuinen weer netjes bijwerken en nog andere klusjes. De laatste dag van het seizoen was standaard 

frikandellen dag. Daar mochten ze zoveel mogelijk frikandellen en patat eten als ze maar op konden.
Gert van den Belt was de eerste hulp op de zaterdag. Hij kwam helaas al heel jong te overlijden. Het bijzondere is nu dat zijn jongere neefje, Mika Poppe nu de vakantie hulp is. Zwanny geeft aan dat het lijkt dat de cirkel nu rond is, heel bijzonder.

Freek heeft de kwekerij altijd naast zijn reguliere werk gedaan. Het is prachtig om te zien en te horen hoe bevlogen Freek en Zwanny nog altijd zijn. Zwanny heeft zelfs een nieuwe hobby ontdekt, tropische planten, en is daarmee begonnen terwijl Freek al een beetje aan het afbouwen is.
Ik hoop van harte dat zij beiden nog lang mogen genieten van deze bijzondere hobby en hun grote kennis mogen delen.
Marianne ten Klooster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten