dinsdag 27 juli 2021

Tijgers en Leeuwen in Wijthmen

Ja heus, ik zie ze regelmatig in onze tuin aan de Veldhoekweg!
Dan denkt u misschien gelijk aan viervoeters, maar ik heb het over kleine beestjes met 6 poten…
Insecten hebben vaak de mooiste namen: Lieveling, Taxusspikkelspanner en zo kan ik nog wel even doorgaan. Nu wil ik het even hebben over tijgers en leeuwen.
Voor het landelijk meetnet van de Vlinderstichting vang ik af en toe nachtvlinders met een lamp en een emmer. ’s Ochtends doe ik de emmer open, altijd weer spannend, fotografeer de buit, determineer ze en laat ze weer vrij in de tuin. Daar zitten vaak de mooiste vlinders in zoals een Vogelwiekje of een Huismoeder.
Begin juni had ik een hagelwitte vlinder met bontkraag en zwarte stippen: een zogenaamde Witte tijger. De meeste nachtvlinders vliegen ’s nachts, dus die zul je niet snel tegenkomen . . .


Rondom onze vijver zitten verschillende libellensoorten en vorig jaar vond ik een dood insect dat op een libelle leek, maar ik zag al snel dat het een volwassen Mierenleeuw was. Géén idee hoe die in onze tuin terechtkwam. Bij toeval zag ik onder het afdakje van de blokhut achter in onze tuin een paar trechtervormige kuiltjes in het losse zand tussen de stenen. Toen ging er een lampje branden. Die kuiltjes ken ik goed van plaatjes uit insectenboeken met het fascinerende verhaal over de Mieren-leeuw. Onderin zo’n zelf gegraven kuiltje zit een larve met gigantische kaken, bij elkaar zo’n 5 millimeter! Wanneer er dan een nieuwsgierige mier langs komt wandelen, glijdt zij langs de helling naar beneden en hap . . . Soms lukt het de mier om door het losse zand weer naar boven te klimmen, maar ook daar heeft de mierenleeuwlarve iets op gevonden: met de krachtige kaken zwiept ze wat zandkorrels naar boven zodat de mier alsnog naar beneden glijdt. We hebben het zelf uitgeprobeerd met een paar lossen mieren.
Wanneer je zelf ook ‘verdachte’ kuiltjes van ongeveer 1 centimeter in je tuin vindt, zou ik het leuk vinden wanneer je me daarvan een fotootje mailt. Je kunt ze dus vooral tegenkomen in droog, los zand onder een afdakje of onder takken.
Foto’s van andere beestjes in je tuin kan ik ook altijd wel waarderen.

Alfred van der Burgh
alfredbur@hetnet.nl
20 juni 2021


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten