zondag 20 november 2022

Adriaan Voeten met nog meer energietips deel 2

Altijd leuk om dus nog meer tips en wetenswaardigheden van hem te delen.Zoals we in de vorige Elshofbode hebben kunnen lezen, weet Adriaan Voeten veel van energie. Zijn credo (en logo) is dan Meten is Weten.

 10 achterhaalde ideeën over zonnepanelen

Wij hebben sinds 2006 zonnepanelen. Eerst op onze blokhut aan de Herfterlaan, om te testen. Daarna op ons huis. Ondertussen hebben we heel erg veel mensen geholpen met de aanschaf van hun eigen panelen. Ik geef hier de meest voorkomende antwoorden vanuit onze eigen bevinding.

We hebben geen dak op het zuiden: Dan heb je veel geluk want een dak op het oosten of westen gaat meer nuttige ochtend of avond stroom opwekken.

We hebben ze niet nodig: Uhm dan doe jij de rekeningen niet  

We hebben een huurhuis: Praat met de verhuurclub. Zij zijn vaak wel bereid om zonnepanelen te gedogen.

 

Deze grafiek geeft de opbrengst van zonnepanelen weer. Je ziet dat zonnepanelen op het oosten en westen ook rendabel zijn!

Er staan bomen voor ons huis: Behalve als je in een dicht dennenbos woont, maakt ook dat niet heel veel meer uit. Moderne panelen hebben een optimizer die ervoor zorgt, dat het niet veel uitmaakt als er een schaduw over je panelen trekt.

We wonen in een monument 1: Vaak zijn er dan nog steeds mogelijkheden genoeg. Praat even met je gemeente.

We wonen in een monument 2: Plaats ze dan op je garage, carport, tuinhuis of kantoor.

Ik vind ze niet mooi: Weet je, er is maar één plek waar je ze niet ziet en dat is vanuit je eigen huis.

We zijn al heel zuinig: Dan zou je juist zonnepanelen moeten nemen om nog minder geld uit te geven.  

We hebben een huurhuis: : Praat met de Vereniging Van Eigenaren.  (Tip Je gemeente wil vast helpen in het gesprek met de VVE)

We hebben geen spaargeld: Praat met je gemeente. Er zijn energie leningen die je makkelijk terug kan betalen van je besparing. Zie ook https://www.duurzaambouwloket.nl/zwolle

We wachten nog even op …: Dan mis je de leukste jaren, namelijk die van het salderen.

Het salderen gaat er af: Dat horen we nu al meer dan 10 jaar en het is nog steeds niet gebeurt. Overigens valt dat effect erg mee. En als het eraf gaat verzinnen we weer een list.

O en tip van de meters: Wees er snel bij, de wachtrijen worden steeds langer doordat steeds meer mensen de stijgende energieprijzen beu zijn.

 

10 achterhaalde ideeën over de warmte pomp

Maar wat is eigenlijk een warmtepomp. Er zijn 5 soorten:

·         Lucht – lucht warmtepomp

·         Lucht – water warmtepomp

·         Water – water warmtepomp

·         Bodem – water warmtepomp

·         Hybride warmtepomp

 

Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel op gas. Omdat er minder gas of geen verbruikt wordt, daalt de CO-uitstoot met wel 50 procent.

Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie om het huis te verwarmen. Het wordt meestal direct aangesloten op het cv-systeem. Een warmtepomp draait op stroom: het stroomverbruik in huis neemt toe, het gasverbruik neemt af.

 Wij zijn zelf overgestapt maar een (hybride) warmtepomp en ik krijg daar veel vragen over. Ik geef hier de meest voor komende antwoorden vanuit onze eigen bevinding.