zondag 20 november 2022

Adriaan Voeten met nog meer energietips deel 2

Altijd leuk om dus nog meer tips en wetenswaardigheden van hem te delen.Zoals we in de vorige Elshofbode hebben kunnen lezen, weet Adriaan Voeten veel van energie. Zijn credo (en logo) is dan Meten is Weten.

 10 achterhaalde ideeën over zonnepanelen

Wij hebben sinds 2006 zonnepanelen. Eerst op onze blokhut aan de Herfterlaan, om te testen. Daarna op ons huis. Ondertussen hebben we heel erg veel mensen geholpen met de aanschaf van hun eigen panelen. Ik geef hier de meest voorkomende antwoorden vanuit onze eigen bevinding.

We hebben geen dak op het zuiden: Dan heb je veel geluk want een dak op het oosten of westen gaat meer nuttige ochtend of avond stroom opwekken.

We hebben ze niet nodig: Uhm dan doe jij de rekeningen niet  

We hebben een huurhuis: Praat met de verhuurclub. Zij zijn vaak wel bereid om zonnepanelen te gedogen.

 

Deze grafiek geeft de opbrengst van zonnepanelen weer. Je ziet dat zonnepanelen op het oosten en westen ook rendabel zijn!

Er staan bomen voor ons huis: Behalve als je in een dicht dennenbos woont, maakt ook dat niet heel veel meer uit. Moderne panelen hebben een optimizer die ervoor zorgt, dat het niet veel uitmaakt als er een schaduw over je panelen trekt.

We wonen in een monument 1: Vaak zijn er dan nog steeds mogelijkheden genoeg. Praat even met je gemeente.

We wonen in een monument 2: Plaats ze dan op je garage, carport, tuinhuis of kantoor.

Ik vind ze niet mooi: Weet je, er is maar één plek waar je ze niet ziet en dat is vanuit je eigen huis.

We zijn al heel zuinig: Dan zou je juist zonnepanelen moeten nemen om nog minder geld uit te geven.  

We hebben een huurhuis: : Praat met de Vereniging Van Eigenaren.  (Tip Je gemeente wil vast helpen in het gesprek met de VVE)

We hebben geen spaargeld: Praat met je gemeente. Er zijn energie leningen die je makkelijk terug kan betalen van je besparing. Zie ook https://www.duurzaambouwloket.nl/zwolle

We wachten nog even op …: Dan mis je de leukste jaren, namelijk die van het salderen.

Het salderen gaat er af: Dat horen we nu al meer dan 10 jaar en het is nog steeds niet gebeurt. Overigens valt dat effect erg mee. En als het eraf gaat verzinnen we weer een list.

O en tip van de meters: Wees er snel bij, de wachtrijen worden steeds langer doordat steeds meer mensen de stijgende energieprijzen beu zijn.

 

10 achterhaalde ideeën over de warmte pomp

Maar wat is eigenlijk een warmtepomp. Er zijn 5 soorten:

·         Lucht – lucht warmtepomp

·         Lucht – water warmtepomp

·         Water – water warmtepomp

·         Bodem – water warmtepomp

·         Hybride warmtepomp

 

Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel op gas. Omdat er minder gas of geen verbruikt wordt, daalt de CO-uitstoot met wel 50 procent.

Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie om het huis te verwarmen. Het wordt meestal direct aangesloten op het cv-systeem. Een warmtepomp draait op stroom: het stroomverbruik in huis neemt toe, het gasverbruik neemt af.

 Wij zijn zelf overgestapt maar een (hybride) warmtepomp en ik krijg daar veel vragen over. Ik geef hier de meest voor komende antwoorden vanuit onze eigen bevinding.

Diverse soorten warmtepompen met een binnen- en buitenunit.

Oude radiatoren:

Een moderne warmtepomp kan prima overweg met oude radiatoren. Je oude huis is vaak zwaar over-gedimensioneerd met radiatoren omdat ze berekend zijn voor enkelglas en slechte isolatie. Die heb je vast al eens aangepakt.

Vloerverwarming:

Nee je hebt geen vloerverwarming nodig, voor een moderne warmtepomp in een redelijk geïsoleerd huis.

Herrie:

Een warmtepomp maakt tussen de 30-50dB herrie net als je oude CV. Plaats de buitenunit zodat je er geen last van hebt. En pas op, wanneer de buitenunit een lage brom maakt, dat je deze niet aan je leefruimte hangt.

Duur in aanschaf: Nee de moderne hybride warmtepompen zijn dankzij de subsidie nauwelijks duurder dan de installatie van een HR++ CV. Die van ons koste 2500 euro incl installatie (prijs 2021). Update 11-2022 kost dezelfde warmtepomp 3500 euro incl subsidie.

De wachttijd voor lucht/water warmte is soms wel meer dan 12 maanden!

Duur in gebruik: Nee een hybride warmtepomp berekend zelf wat het goedkoopste is op gas of met stroom verwarmen. Vorig jaar hebben we geen aardgas meer gebruikt door dat ons zelf opgewekte stroom veel voordeliger is dan aardgas. Ook tijdens de paar vorstdagen bleef het lekker warm in huis .

Groot: Nee de binnen-unit van onze warmtepomp is 1/3 van de CV en de buiten-unit is een bekende airco unit. Uiteraard zijn er voor grotere vermogens grotere units nodig.

Zonnepanelen: Je hebt geen zonnepanelen nodig maar als je ze wel hebt ben je spekkoper, dan zet je namelijk een groot deel van je eigen energie buiten de meter om in super schone warmte.

Koudemiddel is slecht voor het milieu: Nee tegenwoordig gebruiken we minimaal R32.  (R 32 = het koelmiddel van de volgende generatie met een bijna 70% lager broeikaseffect dan de oudere R410A)

Ik heb een heel oude CV: Kijk dan is het helemaal geweldig om te starten met een hybride warmtepomp, zodat het oude CV veel minder werk heeft. Of zoals bij ons, zelfs helemaal uitstaat omdat de (hybride) warmte pomp zo ingesteld staat dat hij het helemaal zelf moet doen.

Ik wil ook koelen: Overweeg dan een Lucht - Lucht warmtepomp die werkt eigenlijk hetzelfde, alleen gebruiken ze de radiator niet maar wordt de lucht verwarmt of gekoeld.

Extreem koude winter: Stel er komen een paar extreem koude dagen in de Nederlandse winter, dan kan je altijd nog een ouderwets elektrisch kacheltje in de woonkamer zetten. (Er zijn ook warmtepompen op die markt die uit Zweden komen).

Krachtstroom: Nee niet nodig. Mijn hybride warmtepomp heeft een piek vermogen van 1500watt en kan dus gewoon op een rustige groep. En 1 fase huis is af gezekerd met een trage stop van 35A.

De totale piek van je huis moet niet meer dan 230*35= 8050 watt zijn. Waarbij de stop doorbrand bij een belasting van 1/2 uur 150% (= 12000watt ) Dus je moet het wel heel bont maken wil die er uit vliegen.

All-Electric, je leest het steeds vaker, maar wat betekent het nu echt? Eigenlijk betekent het niet meer dan, geen gas maar alle verwarming op stroom.

Om de warmte van 1 m3 gas te maken ( €3,= ) heb je 10kwh stroom nodig (10* €0,60= 6 euro). Maarrrrr als je zelf zonnepanelen hebt en je teveel stroom maakt, krijg je daar maar € 0,03 voor, maal 10 = €0,30

 

Hier een rijtje mogelijkheden voor all Electric:

We beginnen met de allerduurste oplossing, de elektrische CV. Deze vervangt je gas CV voor een elektrisch verwarmingselement. Dit is vaak op krachtstroom. Zonder veel eigen zonnepanelen is dit een hele dure optie.

 

Een betere optie is een warmtepomp met een jaar COP van 3,5 – 4.5. Dat betekent dat als je 1 kWh stroom in je warmtepomp stopt, je daar 3,5 – 4,5 kWh warm CV water van terug krijgt.

 

Maar als je bv zoals wij, op de blokhut, voldoende zonnepanelen hebt, kun je ook overwegen je eigen gratis zonnestroom in te zetten. Bv via een modern elektrisch kacheltje mits het sommetje opwekking verbruik in evenwicht is.

Wij maken 1000kWh en gebruiken dat ook per jaar op aan alle elektra inclusief verwarming, douche, water, verlichting etc.

 

Naast je verwarming is er natuurlijk ook nog warm water. De meeste goedkope warmte- pompen (5000 euro) kunnen (nog) geen drink/douche warmwater maken. Hier heb je een aanvullende oplossing voor nodig.

De simpelste is de ouderwetse boiler. Vaak zit er in de keuken al een keukenboiler voor snel warm water. Een boiler van 60 liter is een prima energie buffer, om je eigen opgewekte energie zelf te gebruiken voor de douche.

Een moderne oplossing is de doorstroom boiler maar die heeft ook vaak weer krachtstroom nodig. Maar deze kan zoveel douchewater warm maken als je wilt verbruiken. Het nadeel is dat je daar niet je zonnestroom in kan stoppen.

Wat hebben wij zelf?

In Baarn heeft onze eengezins tussenwoning een warmtepomp en een 60 liter boiler. We gebruiken geen aardgas. En hebben 3300kwh eigen opwekking per jaar. We betalen netto nul euro aan energie in 2022.

De blokhut in Herfte wekt 1000kWh op en verbruikt dat ook. We krijgen jaarlijks netto geld ipv dan we moeten betalen.

 

Als je wilt zien welke stappen wij hebben ondernomen door de jaren heen kan je die hier zien: https://adriaanvoeten.com/metenisweten/ons-klimaat-dashboard/

 

Met grote grote

Adriaan Voeten

Meten=Weten

(10 november 2022).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten