woensdag 17 februari 2016

ELSHOFBODE BESTAAT 45 JAAR !!!
Ons wijkblad van Wijthmen, Herfte en Zalné

bestaat 45 jaar! 

Met de nadruk op ONS wijkblad,

want zonder de trouwe aanleveringen van stukjes van u allemaal, was er echt geen Elshofbode!!1971 was het jaar waarin het eerste exemplaar, niet gedrukt maar gestencild werd.Vrijwilligers van het eerste uur waren Jan Groters

en Oeble Hoekstra. Het stencilwerk werd verzorgd door Frits Pluim en met enkele dames, waaronder Hennie Pluim, Geke van de Kolk en Bep Spijker  werd de, toen nog Het Sportjournaal, gevouwen en geniet. 
Bep heeft het typewerk vele jaren volgehouden. Nadat Bep de boel had draaiende gehouden, hebben Lies Kieskamp en Koen Neijmeijer de scepter overgenomen.

Even voor de jonge garde, er was natuurlijk geen computer voor handen, dus alles werd eerst op de typemachine uitgetypt en vervolgens werden de bladen gestencild. Zeg maar de voorganger van een afdruk, de doordruk. 


Het moedervel wordt op een trommel 

              stencilmachine

gespannen waar inktrollen in zitten. Elke keer dat de trommel ronddraait werd er een afdruk op papier gemaakt.Over het algemeen houdt een redactie van een wijkblad zich (gelukkig) weinig bezig met het vastleggen van zichzelf. Het is mij dan ook niet gelukt om enige afbeelding van een redactie uit die begintijd te vinden.Oud redactieleden waren ook Dianne Bosch en Gemma Roosendaal.

Janny aan ’t Rot en Minoes van de Kolk zitten nu ruim 24 jaar (!) in de redactie van de Elshofbode samen met Daniëlle Overmars (13 jaar) en ikzelf 11 jaar.1992 was geen goed jaar voor de Elshofbode. Het lag zelfs nagenoeg geheel op zijn kont.ELSHOFBODE

Wijkblad van Wijthmen, Herfte en ZalnéMaar het werd gelukkig door Pieter Beljon vanuit het Plaatselijk Belang weer in de benen geholpen en hij wist Minoes en Janny in de redactie te krijgen, wat gelukkig nog altijd het geval is. Daar kwam later Bea van de Vegte bij.De redactie van 1997 Minoes van de Kolk, Janny aan ’t Rot en Bea van de Vegte.Janny verteld dat in hun begintijd de Elshofbode eerst met plakwerk en later met het oude vertrouwde computerprogramma MS-DOS in elkaar werd gezet. Vervolgens werd het geprint op een matrixprinter. De zijkanten van het papier hadden gaatjes welke door de printer liepen. Deze rijen met gaatjes moesten er later weer worden afgehaald.

En ook daar kregen zij weer de hulp van een vrijwilliger in de naam van Alwin Schroten. Hij zorgde voor de overgang naar het toen nog nieuwe Windows95.

Er is door hem nog een poging gedaan om een website op te zetten, maar dat werd toch teveel werk.Het boekje werd vervolgens gemaakt in Publisher, waar het overigens nog steeds in wordt gemaakt.

Vervolgens werd er iemand gevonden die ook voor de voetbal in zijn schuurtje printte. Hij nam ook de Elshofbode erbij.
Weer later is overgegaan naar IJsselprint maar deze ging een paar jaar geleden ter ziele en worden de boekjes nu gedrukt bij Meijerink in Dalfsen tot onze grote tevredenheid.

Van een voorkant van een getekende Elshof, Wijthmen en omgeving tot een gekleurde voorkant met foto’s van onze omgeving en impressies van de sport, en ‘bezigheids’clubs om te laten zien, wat er leeft in onze wijk en buurtschappen.Bij Bep nog even navraag gedaan of zij nog wist wat de eerste oplages waren, dat moeten er ongeveer 250 geweest zijn. Dit klom op naar 550.

Het mooie is dat ons wijkblad door jong en oud gelezen wordt. En we mogen zelfs zeggen, wereldwijd! De boekjes worden doorgegeven aan mensen en zelfs opgestuurd naar de familie in bv Canada.In 2013 hebben wij als redactie besloten om de Elshofbode ook naar het internet te brengen. De www.elshofbode.nl was geboren. Een belangrijke reden hiervoor was om mee te gaan met de huidige techniek. Wat namelijk nogal eens voorkomt is, dat er een stukje wordt aangeleverd welke voor de publicatie nog zou moeten worden verspreid. Dat lukt lang niet altijd met een papieren versie, als je 8x uitkomt in een jaar. Maar met een eigen weblog lukt dat zeker wel!Bovendien is daar natuurlijk alles in kleur en kunnen veel meer foto’s gepubliceerd worden. Maar dat wil niet gezegd hebben dat de papieren versie van de Elshofbode verdwijnt. Zeker niet, je kunt er immers niet vanuit gaan dat iedereen een computer heeft of een tablet.

 foto weblog
En onze site is een succes! Sinds de eerste publicatie in juli 2013 is de site van de Elshofbode maar liefst meer dan 16.000 keer bekeken!!Het mooie van een eigen site is dat je goed kunt volgen wat mensen leuk vinden om te lezen. De oude klassenfoto’s, de stukjes van Terug in de tijd of gewoon, Bij ons uit de bestuurskamer, zijn altijd veel gelezen onderwerpen.

Maar ook de aparte pagina’s met de Agenda of gewoon de adressen van onze verenigingen, altijd gemakkelijk.
Aantal keren dat de Elshofbode werd bekeken. Foto’s van een Grassparty werden goed bekeken in september.45 jaar Elshofbode. In het jaar 1971 werd toen begonnen met het verspreiden van het, toen nog, Sportjournaal.Dit was ook het jaar van de Polio in Staphorst, de eerste rekenmachine


 foto Jan Stappenbeld. Staphorsters voor de ramen van het oude 
 Sophia Ziekenhuis
en het allereerste emailbericht. Ajax won de Europacup I en Feyenoord werd landskampioen en een veldslag in Tubbergen vanwege op handen zijnde ruilverkavelingsplannen.


Het team van VV Wijthmen dat in het seizoen 1971-1972 de K.N.V.B.-beker van de afdeling Zwolle in de prijzenkast deed belanden. Boven v.l.n.r.: Tonny Vosman, Hans Bendijk, Wim Meyerman, Wim Beltman, Derk
 Jan Smeenk, enk Nijmeijer (trainer) en Gerard Klink.

Onder: Wim Dommerholt, Joop van Voordt, Roelof Borgmeyer, Jan Wesseldijk,
Dick
 Smeenk en Henk Fidder.
                                                             Foto: Archief VV WijthmenOnze Elshofbode wordt in elkaar gedraaid door vrijwilligers. En de kopij wordt aangeleverd door vrijwilligers. Tenslotte wil ik nog graag het enorme belang van onze adverteerders benoemen. Zonder hen hadden en hebben wij zeker geen Elshofbode. Vele adverteerders adverteren al jarenlang trouw in ons boekje en nu ook op onze site. Bedankt daarvoor!!!
Er zit altijd een gevaar in het noemen van namen wanneer je aangeeft wie er allemaal veel hebben gedaan voor ons wijkblad. Mocht ik een naam zijn vergeten, dan hoor ik het graag,


En wij                 Daniëlle, Minoes, Marianne en Janny

proberen, met uw hulp, de Elshofbode nog heel lang op uw mat of scherm te krijgen.                                                                 namens de redactie                      Marianne ten Klooster
Geen opmerkingen:

Een reactie posten