woensdag 14 november 2018

De groet'n van Hendrik

Hallo allemaole,
Wie bint er effen uut ewest met zien tweechies. Maor ik hebbe nog een verhaaltie uut de olde deuze.
Toen wie nog jong waar'n, wolle wie ons riebewies haal'n. Mien maoten hadden er al iene of waar'n d'r met bezig, maor ik wolle mien motorriebewies hebben! De motor hak al an eschaft veur een klein priessie. En ai noe lesse hadd'n koi 25 kilometer um oe eigen adres hen rieden umme te oefenen. Det waar'n nog iens tieden! Zo ginge wie in de weekenden naor de Tonne toe met een heel kuppeltie. En ok det weekende mosse wie daor hen en van mien va en mo mosse wie altied drek naor huus als de Tonne dichte gunk. Zo stunne wie te wachte op mekare en ien van mien maoten mos nog effen brommers kiek'n met een deerntie. Ik snappe d'r op det moment niks van, want wie waar'n allemaole op de fietse. Affijn, deur det gesodemieter kwam ik mooi te late in huus en mien va stunt mie op te wacht'n. Kwaod det e was! Ien maond huusarrest en in de weekende de koeie melk'n veur straf.
Ik hebbe nog esputtert maor det hielp niks. En teeg'n et weekende an wurre ik nog kwaod ok, ik zate miezelf een bettie op te fokk'n en hebbe mien tas epakt, kleer'n veur het weekende d'r in edaon en de motor uut de schure ehaald. Ik gunk weg! Een entie van ons huus heb ik em an etrapt en ginge op weg naor mien ome en tante in Breda.
Daor koi ok weh stapp'n en nog gezellig ok. Het gunk allemaole mooi, het motortje reed as een tierelier. Noe waar ik gien grote keer'l, ik ware maar een klein opdondertie en een bol kuppie hek altied al ehad. Noe bin ik aordig egruuit veural in de breedte, mar toen in die tied? Ik binne zo mooi an het toer'n en daor kump meneer pliesieagent mie tegemoet ried'n, dus ikke heel zelfverzekerd zonder mien riebewies, stekke de hand op! Det hak noe better niet kunn'n doen. Hij achter mie an en STOP! Ja, en daor stoi dan, wat mos det kleine keer'ltie op zo'n grote motor. De gevolgen: motor weg, veurkoom'n, enz. Iene bonke ellende, mien va nog helliger en mien mo hef de met de klompe.....disse hak verdiend!
Maor waor ak op an wolle, een jaor of 10 terugge wol ik dan toch nog mien motorriebewies haal'n. Fennigje an't foeteren, wat mui d'r met en of ik in de middellevenscrisus zat? Ik op mien leeftijd zolle verongelukken en het verkeer was veule drukker noe! Wat mut, det mut! Ik gunge an het uutzuken waor ak het beste mien rielessen kon doen. Ik kwame d'r achter det er veule mogelijkheden waar'n. En ik hadde dan ok een mooi plannegie bedacht. Ik gunge lessen bie Brunen in Deurningen, want daor koi in iene weke oe riebewies haal'n. Ik vertelde Fennigje det ik maor iens een kunstreissie mosse maken naor Ootmarsum en dan zok vief daag'n weg bliem.  Fennigje vind et maor niets en daor hak ok al een bettie op ehopt! Klodders met verve op een doek smeer'n en een mooi lulverhaal en iniens is het Kunst! De lesse bie Brunen werd op de parkeerplaatse bie Frans op de Bult egeem, de chauffeurs onder ons kent allemaole Frans op de Bult weh.
Dus op maondagmorn naor Deurningen umme half iene mos ik d'r weez'n. Ik mosse mar iens laoten zien wak konne. En det gunk prima. De biezundere verrichtingen mos ik eerst mar iens leer'n. Het gunk mooi! Woensdagmorn examen en weer wieder. In de middag toer'n deur de umgeving, ach jongens, wat genieten en wat een mooie umgeving! En in mien oor de leraar die mie vertelde waor ak op an mosse. Noe weer naor Boekelo, een klein durpie waor ai niet harder macht dan 30 kilometer per uur. Wat genieten! Ik hebbe 's nacht weer machtig fijn eslaopen bie Frans op de Bult en umme acht uur heb ik mie weer emeld an de overkante bie de rieskoele.  De andere jongen die ok met reed stund a met zien pak an klaor, noe ik nog. Wie waar'n d'r klaor veur! Eerst deur Hengelo umme d'r effen weer in te kom. Heur ik de leraar in mien oor, wacht maor effen nao de stoplichten, want die andere knaap en ik konden nog net deur het gruune licht en de leraar mos wachten. Wie staot daor zo te wachten tot hij d'r an kump en ja heur, daor vleug hij ons veurbie. Wulle d'r achteran.wie mossen nog weh ons beste doen umme hem bie te hol'n. En inziens heur ik de leraar zeg'n :" Ik zie ze niet!" Det kon ok niet want hij ree veur ons! Over de snelweg waor ai 130 magt, reed hij weh 150. Wie konden hem echt niet bie hold'n. En opiens zie ik de burden van Duutsland!
Ik denke det er ietsie niet klopt. De leraar verdween as een klein stippie Duutsland in. Ik zie nog zo zien witte buse met oranje scholders en zien oranje helm!
Wie stunden veur de stoplichten te wachten en wie zeiden teeg'n mekare dat wie mar iens de rieskoele mossen bellen. Wie kiekt naor rechts en ziet daor de Grolschfabriek en det leek on wel een goede plekke umme te wachten totdet ze ons op kwam haal'n.
Gien iene van beide de telefoon in de buse, dus wie an de receptie vraog'n of ze de rieskoele wilden bellen? Daor brak de pleuris uut. Twee leerlingen die zoek waren geraakt. Zie hadden Fennigje al ebeld of ik mie al emeld hadde, en die wus van niks!
Wie bint mar snel naor buut'n egaon um te wacht'nop de leraar, want iederiene weet de Grolsch te vind'n.
Nao det wie daor een 20 minuut' estaon hebt, kump de leraar d'r an met zien zwarte leren jassie! Juust, zelfde motor, zelfde helm, zelfde koffers met ien klein verschilligie!
Ie kunt weh weer nao gaon hoe det is af eloop'n! Fennigje lilluk! Vrijdag examen ehad en ezakt.

Maak er veur de koom'nde tied wat moois van met mekare!
De groet'n
Hendrik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten