vrijdag 5 april 2024

Razende reporter bij Gerard Hülsmann

Gerard Hülsmann aan het woord

‘Historisch Wijthmen is ontstaan door mijn verzamelwoede’

Voor dit interview zat ik aan de keukentafel bij Gerard Hülsmann, de drijvende (en enige) kracht achter Historisch Wijthmen. Hij woont al 46 jaar samen met Thera aan de Valkenbergweg, naast het voormalige Parochiehuis. Gerard is 7 jaar geleden met pensioen gegaan. Daarvoor heeft hij gewerkt als constructietekenaar. Hij heeft bijvoorbeeld de constructies voor het Deltion College en het markante gebouw ‘De Stoel’ ontworpen. Het belangrijkste? Er is niemand die meer weet over de historie van Wijthmen dan Gerard. Dat maakt een bezoekje dus zeker de moeite waard!

Wanneer ben je begonnen met schrijven?

Dat is al weer heel wat jaartjes geleden. Het begon met het vastleggen van alles wat er gebeurde bij VV Wijthmen. Ik heb van elk seizoen een verslag gemaakt, bijgehouden wie er in het bestuur zaten en wie de trainers waren. Toen VV Wijthmen 40 jaar bestond, zei iemand van de KNVB: ‘Er is geen andere club waarvan de geschiedenis zo goed

gedocumenteerd is als deze.’ Dat is natuurlijk mooi om te horen. Ik ontdekte dat ik schrijven heel leuk vond en heb zelfs boeken gekocht om beter te leren schrijven.

 

Waarom heb je vervolgens besloten om Historisch Wijthmen in het leven te roepen?

 

Ik heb altijd al last gehad van verzamelwoede. Vroeger spaarde ik bijvoorbeeld postzegels. Ik wilde graag alles compleet hebben. Op een bepaald moment vroeg ik mezelf af wat ik nou eigenlijk wist over de historie van Wijthmen. Daar ben ik vervolgens mee aan de slag gegaan.

Hier komt mijn verzamelwoede om de hoek kijken. Ik wil de historie van Wijthmen compleet hebben zodat het bewaard blijft voor volgende generaties. Het is leuk om te vertellen dat iemand in een bejaardentehuis de website heeft bekeken met een bewoner die vroeger in Wijthmen had gewoond. Het was een feest van herkenning!

 

Hoe kom je aan al die verhalen?

 

De Facebook pagina van historisch Wijthmen is de basis. Het is de bedoeling dat leden een foto plaatsen met een klein verhaaltje erbij. Daarnaast ga ik regelmatig naar mensen toe. Binnenkort bijvoorbeeld naar Veldman, de oude melkboer. Ik laat mijn gezicht ook altijd zien bij ‘Eem Bieproat’n’ in de Elshof. Hier zijn veel verhalen te halen. Het is gewoon machtig veel zoeken op het internet. Door te zoeken kom je achter mooie dingen. Thera vult aan: ‘Gerard zit vaak hele avonden achter zijn computer. In zijn boekenkast staan volgens mij wel 450 geschiedenisboeken. Het is zijn hobby!’

 


Ken je een verhaal over iets dat lang gespeeld heeft in Wijthmen?

 

Het eerste dat me dan te binnen schiet, is de verzuiling. Wijthmen was zowel protestants als katholiek. Mensen leefden stijl langs elkaar heen. Toen de Duitsers kwamen, gingen ze opeens samen voetballen. Er was tenslotte maar één vijand. Na de oorlog gingen de voetballers direct weer uit elkaar. In een klein dorp als Wijthmen moet je elkaar toch wel

weer opzoeken. Gek genoeg zorgden begrafenissen voor de volgende toenadering. Samen is het handiger en vooral goedkoper. In de jaren ’60 werd er samen geschaatst, behalve op zondag, dan schaatsten alleen de katholieken. De rivaliteit verdween helemaal toen in 1969

VV Wijthmen werd opgericht. Lekker samen voetballen. Helaas heeft de scholenstrijd weer voor verdeeldheid gezorgd.

 

Wil je nog iets kwijt?

 

Jazeker! Weinig mensen weten dat Wijthmen een soort kasteel heeft gehad, compleet met gracht. Op de plaats van het kasteel stond vroeger de noodklok. Nu is het de schuur van Alfred Meiberg. Van dit soort verhalen zijn er natuurlijk nog veel meer. Graag roep ik lezers die mooie verhalen hebben op om contact met me op te nemen.

 

De laatste vraag, zou je boek uit willen brengen?

 

Daar kan ik een heel simpel antwoord op geven. Ja!

 

Gerard bedankt!

 


 

Vind je dat iemand een bezoekje van mij verdiend? Laat het weten

(elshofbode@gmail.com of 06-26969222).

Raoul Veldink, de razende reporter.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten