zaterdag 18 mei 2024

De razende reporter: Marloes Eenkhoorn-Hayes aan het woord


De hele gemeente Zwolle, dus ook Wijthmen, is een trouwlocatie’’

 

Voor dit interview was ik op bezoek bij trouwambtenaar Marloes aan de Woestijnenweg. Marloes heeft een ontvangstruimte bij huis waar zij voorgesprekken voert met stellen die ze gaat trouwen. Voor haar de omgekeerde wereld. Ik op haar stoel, zij op de comfortabele bank.

 


Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Marloes, 44 jaar. Getrouwd met Patrick, samen hebben we twee dochters. Negen jaar jaren geleden ben ik trouwambtenaar geworden nadat ik heb gereageerd op de oproep ‘BABS gezocht’ in de Swollenaer. Tot een week daarvoor had ik geen idee wat BABS betekende (de titel voor een trouwambtenaar, Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand). Een vriendin had een bericht op social media geplaatst, ‘Yes, ik ben BABS’. Ik vroeg toen of het erg was en wat ze ermee bedoelde… Na een flinke selectieprocedure ben ik het toen geworden! Voordat ik aan dit prachtige avontuur begon, was ik opgeleid als docent maatschappijleer, Maatschappelijke stage coördinator in Amersfoort.

 

Kun je iets meer vertellen over jouw werk?

Vorig jaar zijn er in Zwolle 771 stellen getrouwd. Zelf heb ik 59 stellen in de echt mogen verbinden. De meeste in de zomer. Nadat iemand in ondertrouw is gegaan, wordt een ambtenaar toegewezen. Een stel kan een voorkeur uitspreken. Ik ontvang kort voor de datum hun gegevens. Een week of twee voor de ceremonie ontvang ik het stel bij mij thuis voor een voorgesprek. Zo krijg ik een goed beeld van wat hun wensen en verwachtingen zijn.

 

Vind je het wel eens spannend dat het niet lukt?

Nee, eigenlijk niet. Ik kan me altijd goed inleven en ben gezegend met een meer dan gezonde dosis nieuwsgierigheid. Het verhaal blijf ik boeiend vinden en is altijd anders. De samenkomst van twee personen, en dus twee levens, is iets moois. Het is mijn uitdaging om tijdens de ceremonie alle informatie uit het voorgesprek op de juiste manier te vertellen. Het moeilijkst, maar ook heel leuk, is vrienden en bekenden trouwen. Een vriendschap mag het verhaal natuurlijk niet teveel kleuren.

 

Op welke bijzondere plekken heb je mensen getrouwd?

In Wijthmen en omgeving heb ik mensen getrouwd in het Pastoriehuis, de Mol, Kas van Kaat en natuurlijk aan de Wijthmenerplas. In Zwolle onder andere in het zwembad, de kroeg, de Schepenzaal, het honkbalveld of gewoon in iemands achtertuin. Eén van de meest bijzondere locaties was het Zandhovenbos. Er hing die ochtend mist in het bos en voor het stel waren natuur en duurzaamheid erg belangrijk. Dat kwam heel mooi samen op dat moment.

 

Draag je altijd een toga?

In bijna alle gevallen wel. Soms wordt er in het ziekenhuis getrouwd voordat iemand overlijdt. Dat laat ik de toga achterwege, dan past het niet. Het belangrijkste voor mij als trouwambtenaar is dat ik zoveel mogelijk probeer op te gaan in de setting. Het gaat niet om mij maar om het paar, daar helpt de toga bij.

 

Heeft iemand wel eens ‘Nee’ gezegd?

Haha, dat vroegen mijn dochters mij vroeger vaak. Ik heb het bijna meegemaakt. In het hoofd van een oudere meneer werden ‘ja’ en ‘nee’ telkens verwisseld. Als antwoord op de belangrijkste vraag zei hij 10 x ‘n-n-n-n-n-n-n-n’. Daarna gaf hij gelukkig wel het verlossende JA-woord. Hier kon hij natuurlijk niets aan doen. Er volgde een mooi moment van ontlading.

 

Hoe ben je in Wijthmen terecht gekomen?

Wij zijn van Zwolle Zuid verhuisd naar Wijthmen. Dat komt door mijn werk... We waren op zoek naar iets anders. Omdat mijn man ook veel thuis werkt, zochten we een plek met een aparte werkruimte. We woonden in Zwolle Zuid in het groen. We vroegen ons af waar we een betere plek konden vinden. Wijthmen was absoluut niet in de scope tot ik een stel uit het dorp ging trouwen. Ik moest om half 8 in Wijthmen zijn voor het voorgesprek. Dus 7 uur van huis om ‘helemaal’ naar Wijthmen te fietsen. Ik was natuurlijk veel te vroeg en ben gaan rondfietsen. Wat een oase van rust! Toen er een leuk huis op Funda verscheen, zijn we naar Wijthmen gereden en hebben een paar deuren verder aangebeld om te vragen of er een moestuin, een grote wens van ons, beschikbaar was. Dit draaide uit op een soort voorbezichtiging en de rest is geschiedenis. We voelen ons thuis in Wijthmen!

 

Wil je nog iets kwijt?

Door de Wijthmen app heb ik al veel mensen aan de deur gehad en ben al op veel adressen geweest. Heel fijn dat allerhanden goederen op deze manier een tweede leven krijgen. In  essentie gaat dit om iemand iets gunnen en kunnen delen. Mooi dat dit in Wijthmen zo is! Als laatste doe ik graag een oproep aan mensen met een niet alledaags beroep om de razende reporter uit te nodigen voor een leuk gesprek!

 

Marloes bedankt!

 

Vind je dat iemand een bezoekje van mij verdient? Laat het weten (elshofbode@gmail.com of 06-26969222). Raoul Veldink, de razende reporter.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten