vrijdag 1 augustus 2014

Geen paarden, maar kalveren in manege Hasselt!

Op zaterdag 16 augustus vindt weer de jaarlijkse kalver- en pinkenkeuring van Kalveropfokclub Hasselt e.o. plaats. Deze keuring wordt gehouden in manege Hasselt, waar vanaf 09:30 uur gestreden zal worden om de kampioenschappen voorbrengen, toilet, exterieur, en natuurlijk het felbegeerde algemene kampioenschap. Ongeveer 40 kinderen en jongeren zullen hun uiterste best doen om hun kalf of pink zo goed mogelijk voor de dag te laten komen. Hiervoor zijn ze al weken aan het trainen, hopend op een mooie prijs.
De dag bestaat uit een kalverkeuring, waar de jongere kinderen aan meedoen, en een pinkenkeuring, waar de jongeren van 15 jaar en ouder aan meedoen. Er zijn drie onderdelen waarop punten gehaald kunnen worden: voorbrengen, toilet en exterieur. Voorbrengen wil zeggen dat het kalf zo netjes mogelijk moet meelopen met haar baasje, exterieur betekent dat de bouw van het dier beoordeeld wordt en toilet houdt in dat het kalf zo mooi mogelijk gewassen en geschoren moet zijn. De jury kijkt zelfs in de oren van het kalf, om te zien of die wel goed schoon zijn gemaakt!

Om het kalf of de pink op de dag van de keuring tip top in orde te hebben, zijn de deelnemers al lang van tevoren bezig om hun dier te leren netjes mee te lopen. Ook worden de kalveren vaak meerdere keren gewassen, zodat ze een mooie witte vacht hebben op de keuring. Op de dag zelf zijn de eerste kinderen al om 07:00 uur bij de manege, druk bezig om hun kalf of pink zo schoon mogelijk te wassen. Al deze inzet loont, want later in de ring is het prachtig om te zien hoeveel moeite er in is gestoken door deze enthousiaste deelnemers!

Nieuwsgierig geworden, en wilt u de gezellige sfeer wel eens proeven op zo’n keuringsdag? De hele dag is er vrij toegang op de manege voor degenen die willen kijken. Om 12.50 uur zal de dag worden afgesloten met de bekendmaking van de algemeen kampioen, en zullen de deelnemers naar huis gaan met een lintje en misschien zelfs wel een beker.
U bent van harte welkom!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten