zondag 20 december 2020

Wat geeft de natuur ons toch veel!

Soms om even een uurtje de benen te strekken na een aantal uren te hebben thuisgewerkt. Of gewoon, om niet de drukte op te zoeken, een stevige wandeling maken, de natuur in met blauwe luchten,


die vrijwel zonder condens strepen zijn omdat er veel minder wordt gevlogen.
Als je de cijfers mag geloven dan maakt het bewegen in het groen mensen gelukkiger en meer opgewekt. Hoe natuurlijker de omgeving, hoe groter het effect. En het bewegen in het groen kan mensen helpen de lockdown / Corona maatregelen door te komen.

Heb je het ook gezien? Of misschien moet ik zeggen, zie je het nu nog meer? Wij zien het om ons heen, wonende in of dichtbij het buitengebied van Zwolle, dat veel meer mensen, in deze Corona tijd de natuur opzoeken en hoe prachtig deze is!

Gelukkig hebben wij hier de bossen rond Soeslo, het prachtige Zalné, de wandel- en fietspaden rond de Wijthmenerplas, de bossen rond  Dalfsen en ga zo maar door, er is voor onze lezers geen tekort aan  natuur.

Maar doordat velen van ons, al fietsend, hardlopend of wandelend meer de natuur intrekken, hebben wij er ook meer oog voor.

En er zijn veel planten die bijvoorbeeld eetbaar zijn. Met alle goede eigenschappen van dien. Brandnetels zuiveren het bloed, paardenbloemen zijn goed voor de spijsvertering, madeliefjes herstellen de darmen na een antibioticakuur en duizendblad is goed voor het zenuwstelsel


Neem nu de paardenbloem.  Hij groeit overal, al dan niet vrijwillig in je tuin maar echt onkruid is het niet. Niet alleen de blaadjes van de paardenbloem zijn eetbaar, de bloem is van top tot teen te gebruiken. Zo is de bloem zelf rauw, gepaneerd en gefrituurd te eten en smaakt hij zoet en knapperig.

 

De wortels van de bloem blijken een goede vervanger voor de dagelijkse dosis cafeïne zijn wanneer gedroogd en geroosterd.

En klinkt eten je toch niet helemaal lekker? Dan kun je de bloem altijd nog in je thee stoppen. Maar je kan er zeker ook je water eens mee op smaak brengen. Ze zien er niet alleen erg mooi uit in een karaf fris water, het krijgt er ook een friszuur aroma door. Wist je dat koeien, schapen en geiten de paardenbloem gebruiken als medicijn. Taraxacum (paardenbloem) is Oudgrieks voor 'medicijn tegen darmstoornis'.

Dan zijn er in deze tijd veel paddenstoelen te vinden. En altijd komt bij mij de nieuwsgierigheid naar boven, zou deze eetbaar zijn?

Eerlijk gezegd heb ik nooit de gok genomen, dat heeft te maken met kennisgebrek op dit gebied en dan nog, je zult maar het verkeerde plaatje in je hoofd hebben, want ziek kun je er zeker van worden wanneer je je vergist.

Maar al inlezende op het internet, werd het toch heel interessant.


Houd je een paddenstoel op de kop, dan zie je aan de onderkant van de hoed, allemaal   lamellen.

Deze kunnen bruin of bruingeel van kleur zijn.

Het blijkt dat de paddenstoelen met witte lamellen de meest giftige zijn.

 

 

 

 

Dan de prachtige rode paddenstoelen met de witte stippen. Nu is rood sowieso een signaal in de natuur waar je mee moet oppassen.

Bron Wikihow

Maar ook hier, selecteer paddenstoelen zonder rood op de hoed of de steel. Kies paddenstoelen met witte, bruingele of bruine hoeden en stelen. Veel rode paddenstoelen zijn giftig.

Een rode paddenstoel gebruikt zijn enige natuurlijke waarschuwingssysteem, zijn kleur, om roofdieren – waaronder jou – te laten weten om uit de buurt te blijven.

 

Zoek paddenstoelen zonder schubben op de hoed.  

Vermijd paddenstoelen die lichter gekleurde vlekken of schubben op de hoed hebben.

Deze schubbige vlekken komen namelijk veel voor bij giftige paddenstoelsoorten.

 

Witte paddenstoelen kunnen bijvoorbeeld bruingele of bruine schubbige vlekken hebben. Zoek paddenstoelen zonder schubben op de hoed. Vermijd paddenstoelen die lichter gekleurde vlekken of schubben op de hoed hebben.  Deze schubbige vlekken komen namelijk veel voor bij giftige paddenstoelsoorten.

Zoek paddenstoelen zonder ring om de steel. Controleer onder de hoed van de paddenstoelen of er een tweede, sluierachtige ring aan weefsel zit dat er een beetje uitziet als een kleinere hoed onder de hoed.

Als de paddenstoel die je bekijkt deze ring heeft, sla hem dan over. Want ook veel paddenstoelen met deze eigenschap zijn giftig.

En het allerbelangrijkste, Eet een paddenstoel niet, tenzij je 100% zeker weet wat het is. Wees zeer voorzichtig bij het verzamelen van paddenstoelen, aangezien veel giftige en niet giftige soorten op elkaar lijken. Enkele soorten paddenstoelen kunnen van uiterlijk veranderen op basis van de omgeving waarin ze groeien, waardoor je ze moeilijk kunt herkennen.

Experts raden aan om nooit een paddenstoel te eten die je niet minste 3 keer in het wild hebt kunnen identificeren. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat ik al schrijvende toch denk, bij twijfel niet inhalen en maar niet doen. 

Maar wat altijd nog wel kan, is natuurlijk zelf paddenstoelen telen in je tuin. De zweem van angst rond het eten van paddenstoelen tezamen met de verloren gaan van kennis rond het verzamelen van paddenstoelen zorgen ervoor dat deze voedselgroep weinig ingeburgerd is in onze eetcultuur.

Paddenstoelen zijn niet alleen lekker maar ook prima vleesvervangers door hun rijke inhoud aan eiwitten en vitaminen en bevatten amper vetten. Bovendien kunnen ze energiearm geteeld worden op  afvalmateriaal in de achtertuin. 

Koop een speciale kweekset van de paddenstoelensoort die u wilt hebben. De paddenstoelen groeien het best tussen 8 °C en 18 °C, buiten, in de schuur of een andere donkere plek. Spuit de grond twee keer per dag nat.  Na circa een tot twee weken komen de paddenstoelen al omhoog. Dit is ongetwijfeld een verkorte versie, maar wel heel leuk om te doen en goed voor eventuele corona-kilo’s.


Want ook voor die extra corona-kilo’s heeft de natuur genoeg in huis om ons te helpen wat gewicht te verliezen.

De groene thee is ongetwijfeld één van de meest populaire alternatieven om gewicht te verliezen. Het helpt je door de antioxidanten die het bevat, die helpen om vet in minder tijd te verbranden.

Het is wel belangrijk om groene thee elke dag te drinken.

 

 

bron Lectrr

 

En dan kaneel. Deze staat bekend om zijn eigenschappen, die de suikerspiegel in het bloed reguleren. Wanneer je kaneel inneemt, kan het je cholesterol verlagen. Hierdoor zal je minder snel snakken naar voedsel en is kaneel dus een grote hulp bij het controleren van het gewicht.

 

Klinkt goed met alle lekkernijen die in deze tijden allemaal weer voorbijkomen.

Selderij is een plant met zeer veel goede eigenschappen voor de gezondheid.

Ook deze plant kan  helpen om gewicht te verliezen en je lichaam te zuiveren. Zelfs wanneer je het dagelijks eet, zal dit geen nadelige gevolgen voor je gezondheid hebben. Het resultaat schijnt na enkele dagen al merkbaar te zijn, niet verkeerd voor de motivatie dus. 

 

Snijd eerst een rauwe selderijstengel in stukken

Kook daarna deze gedurende dertig minuten.

Giet vervolgens af en drink het water minsten drie keer per  dag.

Niet al te veel werk en gemakkelijk te doen.

 

Maar bovenal moeten we gewoon de dingen blijven doen, die wij leuk vinden. 

En iets te zwaar, als je je er goed bij voelt, prima toch.

Blijf gezond en denk aub aan onze zorgverleners.

De feestdagen zullen anders zijn, maar desalniettemin,

Geniet ervan!

Ik wens je, en je dierbaren een heel goed 2021!

Mede namens de andere redactieleden Angeli en Daniëlle

                                                                                   Marianne ten Klooster


Geen opmerkingen:

Een reactie posten