zaterdag 22 december 2018

Ik rol de ‘Trekkerband’ door aan Wim Selles


In de nieuwe rubriek waar de trekker-liefhebbers elkaar de

pen (‘trekkerband’) doorgeven en waarbij ze beschrijven waar de band met de oude trekker vandaan komt. Wim Selles heeft heeft de trekkerband doorgerold gekregen van Wim Dijk.Eerst maar eens de echte feiten over de John Deere (510).

John Deere (1837-1886) is een Amerikaanse tractor- en landbouwmachinefabrikant. Het hoofdkantoor is gevestigd in Moline, Illinois. Het bedrijf is ooit gestart als kleine smederij in Grand Detour, Illinois. De eerste fabriek werd gesticht om een succesvolle uitvinding van John Deere te produceren; een stalen zelfreinigende ploeg.
John Deere van oorsprong uit Rutland, Vermont, vertrok in 1836 naar Grand Detour in Illinois. Dit stadje had geen eigen smid, wat het beroep van John Deere was. binnen twee dagen had Deere een smederij en een nieuw bedrijf opgericht. Naast hoefsmid repareerde hij hooiharken en ploegen. In Vermont maakte John Deere al ploegen gemaakt van gietijzer en toen hij voor het eerst in Illinois aankwam produceerde hij dezelfde ploegen. De bodemgesteldheid in Illinois verschilt van die in Vermont. In Vermont is de grond zandig en valt gemakkelijk weg van het ploegblad, maar in Illinois is de grond dikker en natter; het bleef bij de ploeg en moest door de boer worden weggeschraapt terwijl hij ploegde. Er zijn verschillende verhalen over de inspiratie voor Deere om de uitvinding te maken waar hij om bekend staat, de stalen ploeg. In één versie herinnerde hij zich hoe de tanden van gepolijst staal met een hooivork door hooi en grond bewogen en dachten dat hetzelfde effect voor een ploeg kon worden verkregen. Begin 1838 voltooide Deere zijn eerste stalen ploeg en verkocht deze 

aan een plaatselijke boer, Lewis Crandall. Crandall vertelde snel over zijn succes met de ploeg van Deere en twee buren plaatsten snel orders bij Deere. In 1841 produceerde hij 75 ploegen per jaar en 100 ploegen per jaar in 1876.

In de jaren erna werden de ploegen moderner met zitjes erop en in 1892 wordt op het bedrijf de eerste succesvolle tractor die door benzine werd aangedreven, getest. Pas later rond 1912 begon de uitbreiding in de tractorindustrie op gang te komen. De Waterloo Boy tractor werd in 1914 gebouwd en werd heel populair.
Zoals Wim al aangeeft is zijn John Deere 510 uit 1963 in Duitsland in elkaar gezet om precies te zijn in Mannheim, Baden-Württemberg.

Hij weegt 2131 kilo. De motor een 3 cylinder, 2,5 liter werd gebouwd in Saran, Frankrijk. De tractor is een 4 x 2 2 wieldrive.

Het heeft 10 versnellingen waarvan 3 achterwaarts.(Toch maar eens even bij Wim nagevraagd of dat misschien met snelheid heeft te maken. En het is inderdaad een ‘kruipversnelling’ en de twee andere zijn wat snellere gangen) De tractor heeft ook een speciale versnelling voor op de weg, dat hoef je niet te schakelen. Heel modern voor die tijd en heel comfortabel bij de huidige toertochten.)

 

De 510 was de opvolger van de Deere-Lanz 500 en de 510 werd opgevolgd door de John Deere 710.


Als John Deere deze tractor met rupsen en een enorme ploeg nog eens zou kunnen zien…(een van de nieuwste John Deere’s de 8400R heeft zo’n 435pk, 9 ltr motor en is een 6 cylinder. We hebben het dan wel over een tractor van meer als € 300.000,-)


Mijn naam is Wim SellesType tractor 510Jaartal 1963Aantal pk’s 40


Aantal cilinders 3Benzine/diesel/petroleum

Het is een diesel 
Het allereerste logo, met daarop het springende hert over een houtblok en het meest recente logo, waarbij het hert voor het springt in plaats van te landen. Het logo geeft de scherpere geweipunten, hoeken, gespierdheid en houding geven het handelsmerk een energieke, dynamische kant.
 
Waar komt de tractor vandaan? De John Deere komt uit Amerika maar is in Duitsland in elkaar gezet.Bijzonderheden aan de tractor?

Echt Amerikaans dus groot, zwaar en hoog op de wielen. Ook heeft het twee aftakassen achter. Een met 500 toeren en met 1000 toeren.Hoe lang in het bezit?

5 jaarHoe kom je aan deze tractor?

Ik heb deze gekocht in Winterswijk nadat ik het via marktplaats had gevonden.Wat heb je er allemaal aan gedaan?

Ik heb er heel veel aangedaan.

Nieuwe koppeling, cilinderbussen vervangen, .lagerschalen vernieuwd.

Olie keringen achteras vervangen.


Wat zou er eigenlijk nog aan moeten worden gedaan?

Hij Lekt nog wat olie bij de aftakasWat is echt het allermooiste aan deze tractor?

Zijn formaat en het geluid is toch wel heel mooi.Waar komt de liefde juist voor deze tractor vandaan?

Vroeger veel op gereden bij een boer waar ik veel hielp aan de Kamperzeedijk.

Wat had er nu beter aan gekund?

Het spuitwerk van de tractor is niet perfect maar dan hoef je hem ook niet elke dag te poetsen. Ook is de koude start slecht , maar eens vertelde me iemand dat dat niet erg is, want dan is het toch te koud om er op te zitten, en gelijk had hij.


Rijd je er veel mee?

Ik gebruik hem thuis regelmatig en rij ook graag een toertocht maar dan wel met mooi weer. Gezéllig met elkaar en lekker verhalen uit wisselen, of alles altijd waar is betwijfel ik soms.


Is dit echt je ultieme tractor of is het toch de ….

De Deutz is mijn favoriet die hadden wij thuis op de boerderij ook en dan het liefst  een Deutz D40s dat is een heel fijne tractor om mee te rijden.Ik rol de trekkerband door naar:

Mijn buurman Anton Pot.

(bron: Wikipedia, John Deere)

 Marianne ten KloosterGeen opmerkingen:

Een reactie posten