woensdag 20 februari 2019

Het maken van … de nieuwe voorkant van de Elshofbode


Voor het maken van een nieuwe voorkant gaat heel wat werk aan vooraf. Zo rond september begint het al te borrelen in het hoofd, welke onderwerp of thema kunnen we gaan gebruiken voor de nieuwe voorkant. Waarom al in het najaar? Als er foto’s gemaakt moeten worden, dan is de kans groot op een mooie natuur, met blad aan de bomen en blauwe lucht, anders krijg je een heel jaar een Elshofbode met een trieste voorkant in de bus.Met de komst van betaalbare kleurenafdrukken, besloten wij als redactie om de voorkant wat sprekender te gaan maken. Hoewel er niets mis was met de oude voorkanten.

Wij zijn natuurlijk een wijkblad van Wijthmen, Herfte en Zalné, met gelukkig een druk verenigingsleven. Natuurlijk, voetbal is populair maar je probeert toch een voorkant te maken waarbij elk jaar wel een facet langskomt van hetgeen er leeft in onze gemeenschap. Dat kan een prachtig plaatje zijn van de omgeving van Soeslo maar ook de aanleg van de nieuwe N35. Maar ook het verenigingsleven van  de volleybal, de dames gymnastiek, tot uitjes van de bejaardensoos. 

In 2016 ons 45e jubileumjaar. Ja wat maak je daarvan. Om nu alle foto’s op te scharrelen van de redacties die er zijn geweest was een groot probleem. Ten eerste is er maar weinig verloop in de redactie geweest en nee, er wordt zeker niet elke vergadering even een “selfie” gemaakt. Er was dus vrijwel niets te vinden.


Dan maar een compilatie van oude voorkanten, met het oude lettertype daarbij. 

Dat was even zoeken om het lettertype weer te geven van de oude typmachines.

De voorkant is qua formaat niet heel groot, iets waar je goed rekening mee moet houden. Niet alle foto’s kun je hierdoor op de voorkant zetten. Het onderwerp of thema moet natuurlijk wel te zien zijn. 


Ook met de nieuwe wet op de privacy moet rekening gehouden worden.

Er worden nog verschillende boekjes opgestuurd naar betalende leden en adverteerders. Er is ruimte nodig voor een adressticker. Je wilt dus een soort van ruimte over hebben waarbij geen belangrijke onderdelen worden afgeplakt voor deze verzending.

En onderstaande tekst moet natuurlijk ergens op of over worden gezet.


We komen 8x uit per jaar, daarom wordt de voorkant, met aan de binnenzijde onze adverteerders in kleur, alvast voor het hele jaar gedrukt, dat is goedkoper. Nicole van der Kolk regelt elk jaar alles met de adverteerders, ook een hele klus.


Dit jaar gaat de trekker tourclub onze voorkant sieren. Maar hoe krijg je ten eerste al die trekkers bij elkaar. Ten tweede, als je de trekkers in één lange optocht achter elkaar op de foto zet, je hebt er zo 15 a 20, kun je niemand meer onderscheiden op de foto en dat kan dan ook nog weleens een saaie bezigheid worden.
De eerst poging hebben we gedaan met de Grassparty, dan heb je ze snel bij elkaar.

Anton Pot was zo vriendelijk om de mannen via hun app even in te lichten, maar op de dag zelf werd het toch wat lastig. Was het weiland waar we zouden gaan staan ook wel geregeld bij de eigenaar?
Het gras was wel erg lang. Nee, dat gingen we toch maar niet doen.
Dan op het terrein van de Grassparty. Echter was ikzelf daar de controle kwijt omdat iedereen in één rij ging staan.
En probeer de mannen dan maar eens weer in het gelid te krijgen, zeker voor het vertrek van de oldtimer rit, wat natuurlijk op dat moment de grootste prioriteit had. (Inschrijven, de bonnen halen en rondkieken naar al dat andere moois). Nee het werd niet wat die Grasspartydag.

Maar goed, nieuwe datum geprikt en een weiland geregeld in Herfte. Daar even met een lint een soort van hoefijzer uitgezet, zodat men mooi in een halve ronde kon staan. 


Om een goede foto van boven te krijgen, hebben we Gerard Reins ingeschakeld om met zijn mooie drone de foto’s te schieten. Hij wilde gelukkig met alle plezier meewerken.

Het bijzondere van deze fotosessie was dat je de fotograaf eigenlijk niet zag. Het was een prachtige zonnige dag in oktober. Doordat er zoveel zon was ging Gerard "om het hoekje" van het bos staan, in de schaduw, waar hij het scherm beter kon zien.

De trekker tourclub leden hadden dus alleen maar een drone boven hun hoofd te brommen en moesten af en toe zwaaien en mooi blijven zitten.

Er zijn heel wat mooie foto’s gemaakt, welk u kunt bewonderen op onze site, met dank aan Gerard.

Na de fotosessie nog even gezellig met z’n allen genoten van een lekkere bak koffie met o.a. dank aan Theo van der Stouwe van het Parochiehuis.

 

                                                                                                              Marianne ten Klooster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten