zondag 11 september 2016

VV Wijthmen vreest einde sportclubs in dorp

ZWOLLE - Aan de vooravond van de gemeenteraadsvergadering over het 'actieplan' met bezuinigingen voor sportclubs in Zwolle, wijst vv Wijthmen-voorzitter Frans Kerkum op de penibele situatie van zijn club.De dorpsvereniging is bang dat de sportbezuiniging ervoor zorgt dat de voetbalclub ten onder gaat en heel sportief Wijthmen in haar val meeneemt.

De gemeente Zwolle wil tot en met 2018 800.000 euro bezuinigingen op haar sportbegroting, waarvan 300.000 euro dit jaar al gehaald wordt door de accommodatiehuur met 20 procent te verhogen. De oproep van de gemeente om met bijvoorbeeld verhuur het verlies aan financiële steun te verzachten, vindt Kerkum niet realistisch. Volgens hem wordt hiermee te weinig rekening gehouden met het dorpse karakter van Wijthmen. "Verhuur van de velden aan derden zal nauwelijks iets opleveren, omdat het sportpark ver buiten Zwolle ligt en bedrijven die bijvoorbeeld een sportdag willen organiseren in Zwolle zelf veel meer keuze hebben." Dat sportclubs meer moeten samenwerken, valt bij hem ook niet goed. "De voetbal-, volleybal en gymvereniging zijn onafhankelijk van elkaar, maar gebruiken wel gezamenlijk de ruimten van het kulturhus De Elshof." Dit is tevens de kantine van de clubs.

En op het gebied van zelfredzaamheid doet de vereniging ook al haar duit in het zakje, meent de preses. "Er wordt in ons dorpje al heel veel zelf geregeld. Met behulp van vele vrijwilligers heeft het sportpark de afgelopen jaren een facelift ondergaan. Met eigen geld en vrijwilligers is een kunstgras-trainingsveld aangelegd."

Het sportplan mag misschien werken voor een club met 1000 leden, maar vv Wijthmen zit met haar 200 leden al aan de maximale mogelijkheden, meent Kerkum.

Dus het hek van sportpark De Elshof gaat op slot? Nog niet. "De enige mogelijkheid tot verdienen is bij vv Wijthmen gelegen in het onderhoud van de velden. Wanneer vv Wijthmen dit in eigen beheer kan doen en daarmee een lagere veldhuur of een geldelijke bijdrage hiervoor van de gemeente kan krijgen zijn de hogere onkosten mogelijk enigszins te compenseren."

Kerkum hoopt dat de Zwolse gemeenteraad maandagavond oog heeft voor de in zijn ogen bijzondere status van kleine dorpsclubs buiten Zwolle.

Het college van burgemeester en wethouders weet dat de meeste sportclubs de bezuinigingen fors en ongewenst vinden. "Maar er is ook begrip." Vooral enkele binnensportverenigingen merkten eerder al op in de knel te komen. Daarom wordt voor hen naar een verdienmodel gezocht. De bezuinigingen gaan echter ook door. Zo wordt onder meer gekeken naar het overdragen van onderhoudstaken aan de verenigingen. 

Bron: AD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten