dinsdag 22 mei 2018

Waar komt het drinkwater vandaan in het postcodegebied 8026?

Drinkwaterproductielocatie: Vechterweerd

Naam kraanwater: Vechterweerd

In Dalfsen, op de zuidoever van de Vecht, ligt drinkwaterwinning Vechterweerd. Om voldoende drinkwater te garanderen in Overijssel, verbouwde Vitens deze locatie van 2013 tot 2015. De nieuwe locatie is duurzaam met een grasdak en verbruikt groene energie. Jaarlijks wint Vitens hier 2 miljoen m³ grondwater. Hiermee voorziet zij 37.500 inwoners van Ommen, Dalfsen, Staphorst en Zwolle van vers, betrouwbaar en lekker drinkwater.

Leeftijd, kwaliteit en smaak


Het oudste water is zo’n 5.000 jaar geleden als regen gevallen. Het is gedurende al deze jaren natuurlijk gezuiverd door de bodem. Voordat het uit de kraan komt wordt het gefilterd. Dit heldere water is zeer zuurstofrijk en het smaakt daardoor lekker fris. Kraanwater van Vitens is een natuurproduct, uniek door de lokale bodem. Het drinkwater voldoet aan de allerhoogste en strengste kwaliteitseisen en behoort tot het beste natuurlijke kraanwater van de wereld.

Bron en gebied


Vechterweerd draagt de duurzame certificering BREEAM ‘very good’. Het gebouw past mooi in de omgeving. Langs het terrein komt moerasgebied, dat de natuurontwikkeling versterkt. Grondwaterbronnen zijn altijd kwetsbaar en moeten beschermd worden voor de toekomst. Vitens houdt de drinkwaterwinning daarom altijd scherp in de gaten en beschermt wingebieden tegen vervuiling. Daarbij kijkt Vitens ook vooruit, want de bronnen moeten ook in de toekomst schoon en veilig blijven.

Hardheid 7,7 ºdH (zacht)
Dit watertype is zacht.
Hardheid drukken we uit in Duitse graden hardheid (ºdH). Dit geeft de hoeveelheid kalk en magnesium in water aan. Hoe meer calcium of magnesium er in het water zit, hoe harder het water is. De hardheid per productiebedrijf kan sterk verschillen. Dit komt door bijvoorbeeld door de bodemopbouw, grondwaterstroming en landbouw.
Het kraanwater van Vitens is dan ook echt een natuurproduct. Elk water is uniek door de eigen lokale bodemsamenstelling.
Zuurgraad 7,73 (laag)
De pH-waarde geeft aan hoe zuur het water is. Neutraal water heeft een pH van 7. Hoe zuurder het water, hoe lager de pH-waarde. Hoe basischer hoe hoger de pH-waarde. Basisch is het tegenovergestelde van zuur. Vissen zijn gevoelig voor de pH-waarde in het water. Vraag hierover advies bij de speciaalzaak als je een aquarium met vissen hebt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten