zondag 14 mei 2023

De Grassparty en Fusion of Dance

Jaarlijks wordt ons mooie Herfte, Wijthmen en Zalné opgeschrikt door een donderend geweld van geluid vanaf de plas … dan wordt er een dancefestival georganiseerd. Een van de eersten was Fusion of Dance. Omwonenden kregen vrijkaarten en het was een indrukwekkend en vrolijk spektakel.

Maag-stompende bassen en klagen de oudjes … Buurman Gerard had een plan om te gaan hooien met de oorkappen op. Een andere ging lekker een weekendje fietsen.
Wij, de jeugd van toen, vonden het geweldig.

Maar wist je dat we zelf de eersten waren, of beter nog de gebroeders Eykelkamp waren de aanstichters. Al in 1987 of was het nu toch 1988, organiseerden zij een gezellig muziekfeest aan de plas.


Hans Spijker met zijn band Serpent startte het feest, met als na-programma de coverband Big Deal … Het bier klotste in de bekers en later op de avond bewoog de frietkraam, van de drank vergunninghouder, heftig heen en weer …

Dat was ook gelijk het einde van zijn medewerking. Ook ons gezang was wat te luid geweest want de gemeente Zwolle gaf voor het volgende jaar geen vergunning meer af.

Op de terug weg mijmerde vriend Nico de hele weg dat we makkelijk over konden zwemmen, dat was vast korter … we hebben het maar niet geprobeerd.

Een jaar later werd de Grassparty, zoals de naam ontstaan was door het ontbreken van een vloer in de tent aan de Eierweg gehouden. Zeg maar bij de persbulten van boer Meiberg.

Tony vertelde dat hun allereerste tentfeest twee jaar eerder was, in 1985, “de heetste nacht van Herfte” en een pilot was voor hun inspiratie. De tentfeesten verplaatsten zich later naar Wijthmen met als vergunninghouder “de Mol”.

                   KLIK OP DE FOTO VOOR DE VIDEO

5 mei 2023 Dance for Liberation


Op de oude plek aan de plas kwamen vanaf 2008 de dance concerten en ook toen waren er mensen voor en tegen … Wij gingen kijken als we kaarten
kregen of we wandelden met de hele familie naar de plas, wanneer er vuurwerk kwam … en vonden het zodra de stilte weer terug keerde best indrukwekkend en leuk voor de jeugd. 😊

 


 Adriaan Voeten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten