zaterdag 27 mei 2023

Razende reporter bij Maarten de Vries

Maarten de Vries aan het woord

‘Wat ik verwacht van woensdag (algemene ledenvergadering plaatselijk belang op 24 mei)? Dat is eigenlijk heel simpel. Nog meer saamhorigheid, Wijthmen op de kaart en actie vanuit de stad naar


het buitengebied!’

In dit interview blijven we bij Plaatselijk Belang. Deze keer was ik bij Maarten de Vries. Het was een gesprek bij het kampvuur in zijn tuin aan de Herfterlaan. Voor de interviews hierna heb ik een aantal leuke gesprekspartners op de korrel met mooie verhalen.

Vertel eens iets over jezelf!
Vier jaar geleden heb ik een huis gekocht aan de Herfterlaan. Die hebben we flink verbouwd. Ik ben trotse papa van Sam en Ben en getrouwd met mijn fijne vrouw Paula. Mijn beroep is plaatjesmaker. Ik kwam er al vrij snel achter dat ik goed kon tekenen. Na mijn opleiding bij het CIBAP ben ik naar de kunstacademie gegaan. Daar ben ik afgestudeerd als landschapstekenaar. Uiteindelijk bleek kunst niet helemaal mijn ding. Mijn eerste baan was in de nachtdienst van de Albert Heyn als orderpicker. Ondertussen ontwikkelde zich een  reclamebureau. Na een paar jaar ben ik daar ook weer mee gestopt. Oorzaak: financiële crises. Op dit moment maak ik illustraties en teken ik ‘live’. Dit betekent dat ik visualiseer wat er op dat moment besproken wordt. Dit doe ik bijvoorbeeld voor Provincie Overijssel.

Hoe zou je live de toekomst van Wijthmen visualiseren?
Dat doe ik niet zelf. Ik luister, fantaseer mee en vertaal wat er gezegd wordt naar een beeld. Het belangrijkste is een gesprekleider met kennis van zaken en een groep mensen die meer dan 10 jaar vooruit kan kijken. Het zou een mooie exercitie zijn om samen een passend logo voor Wijthmen te creëren.

Plaatselijk Belang is al even aangestipt. Wat is jouw rol?
Eko Huisman (oude voorzitter Plaatselijk Belang) heeft het initiatief genomen om werkgroepen in het leven te roepen. Denk hierbij aan thema’s zoals nieuwebouw, agrarisch en duurzaamheid. Dit laatste thema vind ik belangrijk én ik wil iets goeds doen voor de gemeenschap. In dit proces heb ik een aanjagende rol. Samen met Jeroen, Rens en Henk werk ik hieraan. Vanuit mijn rol bij Plaatselijk Belang zit ik ook in het gemeentelijk kernoverleg.


Het is belangrijk dat duurzaamheid breed gedragen wordt. Zo lijkt het mij goed dat er gedragsregels komen voor de werkgroep duurzaamheid. Hiermee committeren wij ons aan ‘De tien duurzame geboden van Wijthmen!’ Input van bewoners en belanghebbenden willen wij zo goed mogelijk vertegenwoordigen. Dit valt of staan bij jouw bijdrage! Als je dit leest, zijn wij hier aan de hand van stellingen over in gesprek geweest tijdens de jaarvergadering. Bij deze een oproep voor jou Raoul. Voor de tien geboden hebben wij ook jou nodig. Daarnaast willen wij graag een maandelijkse ‘Plaatselijk-Belang-Update’ in de Elshofbode en een diepte interview met de personen waarmee ik aan duurzaamheid werk. 

Wat moet er volgens jou veranderen?
Laten we eerlijk zijn. Vanuit de gemeentelijke politiek is er weinig interesse voor Wijthmen en omgeving. Bij de afgelopen verkiezingen heb ik de programma’s van alle partijen bekeken. Er is geen enkel standpunt te vinden dat betrekking heeft op onze omgeving. Daar moet iets aan veranderen! Ik snap dat dit veel tijd kost. De kans die daar ligt is dat we moeten leren om met één stem te spreken. Ik weet dat er verschillende regelingen en subsidies zijn waar wij aanspraak op kunnen maken. Een voorbeeld is de € 100 subsidie die wij allemaal konden krijgen voor verduurzaming. Als we niet aan de bel hadden getrokken, waren deze gelden niet onze kant opgekomen. 

Waar sluiten we mee af?
Dat is heel simpel. Ik vind het fijn om een steentje bij te dragen. Het mooie is dat de meeste mensen dit ook graag willen. De uitdaging is om het gezamenlijke belang niet uit het oog te verliezen. Laten we daar met zijn allen aan werken!

Maarten bedankt!!

Vind je dat iemand een bezoekje van mij verdiend? Laat het weten (elshofbode@gmail.com of 06-26969222). Raoul Veldink, de razende reporter.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten