vrijdag 22 december 2023

Razende Reporter

Dick Smeenk aan het woord
‘Ik ga door zo lang mijn gezondheid dat toelaat!’
Voor dit interview was ik in de kantine bij Dick Smeenk. De reden voor mijn bezoek is zijn 80e verjaardag. Hij woont al zijn hele leven in Wijthmen en zet zich al ontelbaar veel jaren in als vrijwilliger voor Stichting de Elshof. Meer dan genoeg redenen voor een gesprek.


Vertel eens iets over jezelf!
Ik ben gepensioneerd sinds 2008. Tot dat moment heb ik gewerkt als hoofdconducteur bij de NS. Ik woon al mijn hele leven in Wijthmen. In 1969 hebben we VV Wijthmen opgericht met een aantal buren. We zijn begonnen achter de Mol. Vanaf het begin heb ik verschillende functies en rollen gehad bij de club. Van jeugdleider, jeugdsecretaris en spreekstalmeester tot vrijwilliger. Dat laatste doe ik nog steeds.
 

Je hebt dus veel veranderingen gezien
In de loop der tijd is er veel veranderd. Ik vind het jammer dat er nu in een keer zoveel nieuwe huizen worden gebouwd. Ze hadden er veel beter elk jaar 4 kunnen bouwen met voorrang voor mensen uit Wijthmen. Dit betekent dat vooral veel jongen mensen er gens anders gaan wonen. Dat is erg jammer voor de club.


Kun je een leuke anekdote vertellen?
Rafael van der Vaart heeft een tijdje bij PEC getraind en kwam dus regelmatig op de Elshof. Na de training ging hij met zijn zoon nog wel eens een balletje trappen op het tweede veld. Er was een dag dat ik dat niet door had. PEC was weg en ik was met collega vrijwilliger Sylvia de boel op slot aan het doen. Natuurlijk ook de kleedkamers. Toen ik wegliep, hoorde ik lawaai in de kleedkamer. Bleek dat ik Rafael en zijn zoon had opgesloten. Nadat ik ze bevrijd had, hebben we wel een half uur gepraat over wat ik doe bij de club, wat er hier allemaal gebeurt en op welk niveau er gevoetbald wordt. John van ’t Schip was ook een graag geziene gast. Het was een leuke tijd! Helaas is er door Corona veel veranderd.
 
Wat was de leukste derde helft?
Eind jaren ’80 hadden we 5 elftallen. We hadden toen maar 13 of 14 spelers per elftal. Soms moest er onderling flink gewisseld worden. Er was een seizoen dat alleen het eerste elftal geen kampioen werd. Groot feest in de kantine! Alleen het eerste elftal keek wat sacherijnig…
Zelf bracht ik na het voetballen eerst de auto naar huis om in de kantine een biertje te kunnen drinken.
 
Je bent er nog steeds! Wat doe je op dit moment nog?
Op maandagochtend zorgen we ervoor dat het in en om het gebouw netjes, schoon en opgeruimd is. Op vrijdag kijk ik altijd of de boel netjes is voor zaterdag. Dan ben ik alleen, pak de kruiwagen en loop een rondje over het terrein. Daarnaast ben ik ook coördinator van de fietsclub. Dat begint weer in het voorjaar.
Dick bedankt! Na het interview heb ik een kop koffie gedronken met de aanwezige vrijwilligers van Stichting de Elshof. Fijn dat zijn zich op deze manier inzetten!
 
 
Vind je dat iemand een bezoekje van mij verdiend? Laat het weten
(elshofbode@gmail.com of 06-26969222).
Raoul Veldink, de razende reporter.


 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten