dinsdag 21 februari 2023

Adriaan Voeten en zijn energie tips, zonnepanelen en tocht

Het tocht in huis ondanks de strips. Ken je dat? Je zit in de woonkamer, alle deuren en ramen zijn dicht, je hebt de tochtstrip vervangen afgelopen zomer. En toch voel je een koude tocht in je nek of bij je voeten, zelfs als het buiten niet waait. Wat kan dat toch zijn Adriaan?

Convectie, ook in een lucht dichte ruimte heb je stijgende en dalende lucht. Bij je radiator stijgt de lucht op en langs een koude muur valt de lucht naar beneden. Vervolgens gaat de koude lucht weer langs de koude vloer naar je radiatoren.
Bij een normaal geïsoleerd huis zullen de temperatuur verschillen niet heel erg groot zijn en heb je veel minder heftige luchtstromen in je huis. Maar als je nog enkel glas of slecht geïsoleerde buitenmuren hebt, kan het hard gaan “waaien” als het buiten erg koud wordt.

Wat kan je daar NU op dit moment aan doen?
Gordijnen, ouderwetse dikke gordijnen, doe deze op tijd dicht voor je ramen.
Maar ook voor je buitendeur en in het trapgat (beneden).

Heb je geen gordijnen dan werkt een deken ook prima het liefste tot op de vensterbank en of de vloer.
Zorg er altijd voor dat je radiator vrij blijft en NIET als eerste je koude raam verwarmt. Drapeer je gordijnen er maar langs maar zorg ervoor dat je niet gelijk alle warmte kwijtraakt bij je raam.
Zorg voor goede ventilatie, ondanks dat er allerlei “wijze mannen” denken dat het een prima idee is je kieren dicht te plakken werkt het niet of slecht ventileren werkt averechts.

 

Hoe ventileer je dan wel slim?
Zet je gevoel uit en pak een CO2 metertje (ze zijn er al va 20 euro ) of koop een mooie tweedehandse klaslokaal meter op marktplaats. (zie
Meten met het Netatmo weer station) .

1: zorg altijd voor dat er een ventilatie rooster open staat.
2: ventileer je leefruimte kort maar heftig, het is een prima idee om even ( 10 min ) je raam aan de zonkant open te zetten. En als het prutweer blijft kan je ook prima je binnendeuren even allemaal openzetten. Je zal zien dat de CO2 waarden als een malle kelderen. 500ppm als start waarde is heel mooi.
3: Je slaapkamer mag je best na het wakker worden een 1/2 uurtje laten luchten, je verdampt soms wel 2 liter water die in je matras verdwijnt dus gooi de dekbedden even in het raamkozijn en zorg dat de boel lekker fris wordt. HOU de slaapkamerdeuren dicht. Je wil niet dat het hele huis koud wordt toch?
4: Zorg ook in je slaapkamer voor goede ventilatie want je CO2 waarden stijgen iedere nacht gestaag en veroorzaken een slechte nachtrust als je de fout in gaat.

 

Binnen Europa zijn wij inmiddels koploper in het aantal zonnepanelen op daken. Maar hoe lucratief zijn nu eigenlijk zonnepanelen?


Je oogst gratis schone energie op je eigen dak die je of zelf op maakt of aanbied aan de buurt. Je ontlast daarmee het transportnetwerk.

Versus je energie laten maken door een energie boer die voor 80% bomen, gas, olie of bruinkool verbrand. En hopelijk 20% duurzaam opwekt dat vervolgens via het overvolle stroomnet naar jouw huis gebracht wordt.

 

 

Voor 21 gezinnen van onze meet club heb ik berekend hoeveel geld ze in 2022 kwijt zouden zijn zonder zonnepanelen.

Op dit plaatje kan je zien dat de duurzaamste mensen met een elektrische auto en volledige eigen opwekking het meeste verliezen als ze geen panelen zouden hebben.


Dus zonnepanelen lonen altijd met of zonder subsidies. Alleen zal de transitie veel langzamer gaan en zullen de netwerkproblemen veel groter worden.

Gratis energie:

Maar straks krijg je misschien wel een straf als je in de zomer terug levert: Dat geldt nu wel voor zonneparken maar daar springen gelijk ondernemers in met mega buffer accu’s die overdag de accu’s opladen voor bonus geld en ’s nachts nog eens verdienen aan het terug leveren van de zelfde energie.

Kansen:

Verder zal je zien dat bedrijven die veel stroom nodig hebben in de winter iets anders gaan maken en in de zomer high-energy producten gaan maken omdat dan de energie goedkoop is.

Vies wordt duur:

CO2 ( = alle niet duurzame energie ) belasting zal ervoor zorgen dat de kosten van vieze energie veel groter wordt.

Maar ik betaal duurzame energie via mijn energie boer:

Ja dat voelt goed hè, alleen is er bij lange na niet voldoende duurzame energie. Bovendien is het daarnaast nog maar de vraag of het verbranden van biomassa of plaatsen van windmolens op zee, de 100 toekomstige generaties opzadelen met nog meer kernafval, wel zo’n goed idee was.

 

En tja dan de gedachte ga ik mijn cv ketel vervangen of schaf ik misschien wel een warmtepomp aan.

 De HR+++ ketel versus een warmtepomp

                                                                                                                                                  foto bron Alpha ventilatie

Wat kan ik beter nemen een HR+++ ketel of een (hybride) warmte pomp?


Allereerst wat is er zo +++ aan de HR +++ ketel?
Door de toevoeging van een tweede warmtewisselaar ( de condensor ) wordt er warmte uit de rookgassen gehaald. Hierdoor condenseert de waterdamp dat vrijkwam door de verbranding van gas.
Zodat er nog meer warmte vrijkomt door de gas - vloeistof overgang hierdoor is de warmte 107% en dus meer dan de warmte van de gasverbranding alleen.

En is het ook prima als hij waterstof H+ voorbereid/ready is? Ja dat is prima hoor maar er hoort wel een waarschuwing bij dat “H+ bijmeng verhaal”. Er zit namelijk veel meer energie in 1 M3 aardgas dan 1 M3 waterstof bij de druk van het aardgasnet.

Stof

Verbrandingswarmte (106 J/m3)

Waterstof

10,8

Methaan

35,8

Propaan

93,8

Butaan

120,7

Kortom je betaalt stiekem veel meer geld voor dezelfde warmte.

Geluid:
Een CV maakt tussen de 45-55dB net als een warmtepomp. Hier merk je niet veel van doordat ze vaak gebruikt worden als het koud is en jezelf binnen bent. Je voorkomt een boel ergernis, om een goede plek de te kiezen voor de uitlaat / buiten unit.

Conclusie:
Als ik je een tip mag even laat je oude CV hangen en stap over naar een warmte pomp die heeft een jaar rendement van 300 tot 400%. Het leuke van een hybride warmtepomp is dat hij zelf uitrekent wat goedkoper stookt, op gas via je oude CV of toch maar op elektrisch en dan het liefste op je eigen zonnestroom …
Reken zelf maar uit wat het jou zou besparen. Ga dan naar www.adriaanvoeten.com tab meten is weten en dan het rekenblad, gas-versus-stroom-verwarmen

 


Adriaan Voeten

Meten is Weten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten