maandag 20 februari 2023

Herhalingscursus reanimatie en AED in De Elshof

Eind vorig jaar hebben in De Elshof weer herhalingscursussen plaatsgevonden voor reanimatie en het gebruik van de AED. Wat is ook alweer een AED? Dit staat voor een “automatische externe defibrillator”. Het is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen als iemand een hartaanval krijgt. Iedereen mag een AED gebruiken. Wanneer je het apparaat aanzet, begint het apparaat te praten en krijg je instructies over het gebruik. Echter, de Hartstichting adviseert wel om een reanimatiecursus te volgen. Dan ben je beter voorbereid en weet je beter hoe te handelen in een noodsituatie

Onlangs bleek maar weer eens hoe nuttig het is dat er een groep burgerhulpverleners in Wijthmen, Herfte en Zalné paraat staat wanneer iemand onwel wordt en er mogelijk een reanimatie nodig is. Een aantal van deze burgerhulpverleners volgt deze cursus via hun werk, een andere groep volgt jaarlijks de herhalingscursus in De Elshof. Ze zijn allemaal aangesloten bij het netwerk van hartslagnu.nl. Via deze site kun je, mits je uiteraard hiervoor bent opgeleid, een account aanmaken en aangeven wanneer en voor welke AED je beschikbaar bent om oproepen te ontvangen. 

Wanneer er een melding binnenkomt via 112 met een mogelijke reanimatie, worden de burgerhulpverleners ingeschakeld. Eerst wordt gekeken wordt welke burgerhulpverleners dichtbij het slachtoffer in de buurt zijn. Deze worden opgeroepen om naar het slachtoffer te gaan en indien nodig te starten met de reanimatie. Ook wordt gekeken welke AED’s in de buurt actief zijn en andere burgerhulpverleners worden opgeroepen om de (maximaal 3) dichtstbijzijnde AED’s op te halen en daarmee naar het slachtoffer te gaan. Door meerdere burgerhulpverleners op te roepen en meerdere AED’s op te laten halen wordt de kans vergroot dat er snelle hulp kan worden geboden.

De AED bij De Mol hangt achter de bar

Bij De Elshof hangt een AED die dag en nacht bereikbaar is, aan de rechterkant van het gebouw op de hoek, als je richting de buitenkleedkamers loopt. De AED zit in een kast met een beveiligingscode die bekend is bij de burgerhulpverleners. Ook bij Mulder – Eijkelkamp, Heinoseweg 67 is een AED aanwezig, evenals bij De Mol, Heinoseweg 32.Mocht je nu zelf al beschikken over kennis rondom reanimatie en AED via je werk (BHV / EHBO), dan nodigen we je van harte uit om je ook aan te sluiten bij het netwerk via www.hartslagnu.nl . Hoe meer mensen zijn aangesloten, hoe groter de kans dat er voldoende burgerhulpverleners beschikbaar zijn om hulp te kunnen bieden. Je kunt de herhalingscursus gewoon via je werk blijven volgen of natuurlijk bij De Elshof. Wij verzorgen de herhaling voor alleen reanimatie en AED (dus niet volledig BHV of EHBO).

Ook wanneer je de basiscursus wilt volgen, laat het dan weten. Bij voldoende deelname kunnen we dan een basiscursus organiseren in De Elshof, waarna er jaarlijks een herhalingsavond is. We vragen je wel om voor een langere periode beschikbaar te zijn voor oproepen via hartslagnu.nl.

Voor meer informatie of aanmelding, neem gerust contact met me op!  

Silvia Meijer, 06-41401222 / familiemeijer038@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten