zondag 20 maart 2016

Jarige Sagezo trekt volle zalen met Rag en Rauw

Vanwege het vroege Carnaval vonden de voorstellingen van Sagezo iets eerder in het jaar plaats dan anders. Maar liefst viermaal werd het blijspel Rag en Rauw, geschreven door Cees Verwaaijen, op de planken gebracht in het Parochiehuis. Driemaal voor eigen publiek uit Herfte-Wijthmen en omstreken en eenmaal voor de Zonnebloem, afdeling Westenholte en Centrum.

Die laatste voorstelling werd op zaterdagmiddag gegeven en was een groot succes. Zowel toeschouwers als spelers genoten met volle teugen. De taxibusjes reden af en aan, de serre stond vol rollators en in de twee pauzes trad er enige filevorming voor de toiletten op, maar het was een bijzonder gezellige middag. Wel jammer dat enkele mensen al vóór het eind van het stuk weg moesten omdat de taxichauffeur te vroeg was en niet even wilde wachten tot het doek voor het laatst dicht ging. Nadat uiteindelijk ook de laatste toeschouwers vertrokken waren, sloten de leden van Sagezo (al vanaf 12 uur in het Parochiehuis aanwezig om te worden geschminkt en verdere voorbereidingen te treffen) de middag tegen zevenen af met een heerlijk stamppottenbuffet.

Even een korte inhoud en enkele foto’s van een van de voorstellingen. Het kan zijn dat met name Adriaan, als de verlegen Rex Rauw, anders op de foto staat dan u hem tijdens de voorstelling hebt gezien, want er is een beetje gevarieerd met zijn uiterlijk...

De families Rag en Rauw zijn al jaren elkaars buren en ook elkaars tegenpolen. De familie Rag is keurig netjes, bij smetvrees af. Bij de familie Rauw is het nogal een zooitje. Op een dag valt de straatprijs van de Postcodeloterij in de straat waar beide families wonen. Die prijs zou vooral zeer welkom zijn bij de familie Rauw, die leeft van de bijstand en wat Bertus aan oud ijzer bij elkaar scharrelt, maar helaas heeft Bertus zijn lot net opgezegd. Toch houdt de maatschappelijk werker die namens de gemeente en de Postcodeloterij prijswinnaars begeleidt, vol dat ze een prijs hebben gewonnen.

Ondertussen wil dochter Roosje Rag, sinds haar kleutertijd al bevriend met zoon Rex Rauw, wel iets meer dan samen voetballen en joggen. Ze probeert de verlegen Rex met allerlei trucjes te verleiden. Zo schiet ze tijdens het joggen een schuur met hooi in en wendt ze kramp voor, zodat Rex haar been moet masseren (hoger!). Oma, die als het zo uitkomt doof is, maar meer meekrijgt van alles wat er wordt gezegd dan iedereen denkt, adviseert Roosje het ‘paardenmiddel’ in te zetten: Rex dronken voeren, naast hem in bed gaan liggen en als hij wakker wordt, zeggen dat alles achter de rug is. Dat pakt averechts uit: Roosje belandt zelf dronken in bed en wordt in een laken gewikkeld door Rex afgevoerd.

Ook Philippe Fijn en Bertus Rauw, samen op stap naar het buurthuis om hun prijs te vieren, kijken te diep in het glaasje. Zij slapen dicht tegen elkaar hun roes uit in de brede stoel van oma, nadat Philippe een heel verhaal over lichtknopjes en Sinterklaas heeft afgestoken.

Minie Rag stuurt haar hulpje in de huishouding Wendy langs om de familie Rauw wat te helpen, nu ze zo’n pech hebben. Wendy komt echter niet aan werken toe, want tot tweemaal toe denkt ze tot haar schrik een lijk aan te treffen onder het laken op de stoel.

Bij de prijsuitreiking krijgen toch beide families een gouden envelop. Als de maatschappelijk werker dan komt vertellen dat er helaas een fout is gemaakt met de namen, komt de aap uit de mouw: oma heeft iemand aan de telefoon gehad die het toch zo jammer vond dat ze waren gestopt en toen heeft zij twee loten genomen. Bertus en Roelie krijgen de helft van de prijs en Rex de andere helft, op voorwaarde dat hij met Roosje trouwt! Dat is wat oma noemt een paardenmiddel.


Voordat regisseur Thera Hülsmann zich met het openingswoord tot de zaal richt, neemt oma (Jacqueline Noordman) alvast plaats in de stoel waarin ze regelmatig een dutje pleegt te doen.


Minie en Philippe Rag (Bep Spijker en Benny van Eekeren) komen Roelie en Bertus Rauw (Rita Boerkamp en Peter Bastiaans) vertellen dat ze de straatprijs hebben gewonnen.


Wendy (Gemma Rosendaal) komt schoonmaken en vindt een ‘lijk’ onder het laken.


Philippe en Bertus, uitgeteld na een avondje stappen, worden door Roelie met een laken toegedekt.


Minie is bang dat Philippe iets is overkomen.


Rex (Adriaan van Krevel) masseert het been van Roosje (Esther Damman).


Er is een fout gemaakt met de namen, maar oma zet alles recht. Links maatschappelijk werker Mike van Tol (Bart van der Kolk).


Het voltallige samengeraapte zooitje, met 4e van links souffleur Bennie van Beesten en 4e van rechts regisseur Thera Hülsmann.

Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van Sagezo viel er bij de verloting na afloop een extra boodschappenmand te winnen, waarvoor het publiek bij binnenkomst een gratis lot ontving. Dat viel in goede aarde, want wie wil zo’n mooie prijs ter waarde van 50 euro nou niet winnen?

Iedereen die ons heeft gesteund door een advertentie in ons programmaboekje te plaatsen, prijzen voor de verloting beschikbaar te stellen of op wat voor manier dan ook: heel hartelijk dank!

namens toneelgroep Sagezo,
Gemma Rosendaal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten