zaterdag 22 juni 2019

Bijen en mieren zijn interessante dieren

Insecten zijn veel in het nieuws en daar ben ik blij om.

De aanleiding is minder fijn, maar al die zespoters kunnen wel wat aandacht gebruiken. Natuurlijk hebben we een hekel aan muggen, dat gezoem, die jeuk. Of stalvliegen, ja hun steek kan behoorlijk pijnlijk zijn.


Daarnaast genieten we van vlinders zoals de citroenvlinder, het oranjetipje en de gehakkelde aurelia. Of van de libellen in allerlei formaten en kleuren.


En als je een hoornaar ziet, de grootste wesp in Nederland, neem dan eens de tijd om er goed naar te kijken, indrukwekkend die grote ogen. Zolang je ze niet bedreigt of te dicht bij hun nest komt, zullen ze je niets doen. Dat geldt ook voor de veldwespen die soms massaal bij de vijver komen drinken, in elk geval bij ons op de Veldhoekweg. Dat water gebruiken ze waarschijnlijk om aan hun nest te metselen. Veldwespen herken je direct omdat ze hun lange poten tijdens het vliegen laten hangen.


En dan zijn er nog de bijen, de belangrijkste van allemaal! Waarom? Omdat ze zo belangrijk zijn voor de bestuiving van onze tuinplanten en voedselplanten, ook in de moestuin. En dan heb ik het niet over de honingbij, dat is maar één soort en die is afhankelijk van de bescherming van de imker. Die komen niet zomaar in de natuur voor. Er zijn nog 357 andere soorten bijen in Nederland, wilde bijen. Die komen wél in de natuur voor en zijn behoorlijk kieskeurig. Zo is de lathyrusbij afhankelijk van de lathyrus en de lathyrus van de lathyrusbij. Maar ja, dan moeten er niet te veel honingbijen in de buurt vliegen, want dan is er voor de lathyrusbij niets meer over en sterven ze uit.

Hommel 

Dus als je iets wilt doen voor de bijen is het goed om zoveel mogelijk bloeiende planten en bomen in je tuin te zetten.

Citroenvlinder

Gehakkelde aurelia
 Beide vlinders komen veel voor in Wijthmen.Alfred van der Burgh, Insectenwerkgroep IVN/KNNV Zwolle e.o.Geen opmerkingen:

Een reactie posten