maandag 27 juni 2022

Onverwachte schilderkunst aan de Herfterlaan

 



Na bijna 35 jaar met veel plezier gewoond te hebben aan Herfterlaan 81, besloten olieverfenthousiasteling dhr. Bé Bongers en zijn vrouw Annie dit jaar om kleiner te gaan wonen. Omdat ze niet alles mee zouden kunnen nemen, zocht hij een goede plek voor zijn verfbenodigdheden. De gelukkige ontvangster van zijn mooie spullen werd de dochter van tekentherapeute en kunstenares Sytske Nijland: Hanneke Nijland. Hanneke en haar broer Jasper, die de verfspullen hielp verhuizen, waren allebei bijzonder verrast door de kwaliteit van de schilderijen van Bongers. En Jasper zou Jasper niet zijn als hij geen foto’s had genomen voor de Elshofbode.

Bongers, voormalig werkzaam bij de gemeente Dalfsen en het Thomas a Kempis college bij het Kerkbrugje in Zwolle, is geboren in de boerderij van zijn grootouders, op een prachtige plek naast de oude houten ophaalbrug naar Berkum. Hij groeide op in een boerderij daar vlakbij, waar zijn ouders regelmatig onderdak verschaften aan meester-schilder Simon de Heer, uit Bloemendaal. Door deze meester geïnspireerd, maakte Bongers op zijn 18e zijn eerste eigen olieverfschilderij. De meester vond het werk zo goed, dat hij bij de familie erop aandrong hem naar de kunstacademie te sturen. Maar, zoals dat gaat, vond zijn vader melken belangrijker.



Toch heeft het schilderen Bongers sindsdien niet meer losgelaten. Vele prachtige werken volgden, sommige in Bob Ross-stijl, maar de meesten in de prachtig gedetailleerd realistische stijl met heldere kleuren, die hem vanaf zijn eerste schilderij af aan eigen is. Een steeds terugkerend thema in het werk van  Bongers is het huis en gebied rond de oude Berkummerbrug, waar – zo staat ook afgebeeld op één van de schilderijen – vroeger een stoomtram over reed!



Inmiddels woonachtig in een appartement in Zwolle, houdt verhalenverteller Bongers de mooie oude tijd levend door vaak herinneringen op te halen. En zijn mooiste schilderijen, natuurlijk vooral die met het grootouderlijk huis bij het Berkummerbrugje, evenals een kostbaar portret van grootvader van de hand van Simon de Heer, pronken in de woonkamer.

 



Schilderijen: Bé Bongers
Fotografie: Jasper Nijland
Tekst: Hanneke Nijland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten