zondag 18 februari 2024

Ko Diepman aan het woord


‘Ik voel me nog steeds Wijthmener!’

Dit keer zat ik aan de keukentafel bij Ko, Marita en Jeroen Diepman. Bij de stoplichten rechtsaf, de witte boerderij! Ko klom op de praatstoel en vertelde over zijn leven. Van een boerderij aan de Erfgenamenweg naar een plekje aan de overkant van de N35. Aan het einde van het gesprek heeft hij nog een aantal herinneringen opgehaald.

 

In 1953 kochten mijn opa en oma een boerderij van de families Bartels en Beunder aan de Erfgenamenweg. Mijn ouders hebben de boerderij overgenomen. Als laatste hebben Marita en ik de boerderij gekocht van mijn ouders. Wij hebben daar tot 2021 geboerd.

 

In 2008 kwam de gemeente Zwolle voor het eerst met bouwplannen. De beloftes die werden gedaan, konden niet waargemaakt. Een belangrijke oorzaak was de financiële crisis die in 2008 de kop opstak. Alles viel stil. Dat was vervelend omdat we graag door wilden met ons bedrijf. Toen kwam via Rob van Kessel (Kreator en Loostad) voor het eerst in beeld. Na dit eerste contact heeft HMO (Herstructurerings Maatschappij Overijssel) mijn erf van 4 hectare én 20 hectare aan de overkant van de Erfgenamenweg in één keer gekocht. Hiermee kwam de weg vrij voor de uitbreiding van Wijthmen. Tussendoor hebben wij nog bedacht om aan de overkant van de weg te gaan bouwen. Dit was onmogelijk door lastige vergunningen en stikstofregels.

Als er niet gebouwd zou zijn, zouden we op de oude plek zijn gebleven. We hebben het altijd prima naar onze zin gehad in Wijthmen. Het is ons kent ons, iedereen kent elkaar. We zijn om het bedrijf weggegaan. Gelukkig zijn we dichtbij met ons bedrijf neergestreken op een hele fijne plek. Mijn zoon Jeroen wil het bedrijf op termijn graag overnemen. Fijn dat er opvolging is. Dit is bij veel boerenbedrijven niet het geval. Het jongvee ging in februari van 2021 hier naartoe, de koeien in de zomer van 2021 en wij pas vlak voor Kerst in 2021.

 

'Ko denkt na en begint te vertellen over Wijthmen'

Eind jaren '50 is begonnen met de bouw van het huidige Wijthmen, daarvoor was het een buurtschap. Er waren al 2 kerken, die zijn eind jaren '40 gebouwd. Er was een tijd dat Wijthmen wel 1000 inwoners had. Het dorp had 2 scholen, een katholieke met 120 leerlingen en een protestantse met 100 leerlingen. Ik ging naar de katholieke. Er was altijd sprake van rivaliteit. Op een gegeven moment waren er te weinig leerlingen en gingen de scholen samen verder. Dat is gelukkig helemaal goed gekomen. Er was sowieso wel wat meer activiteit in het dorp. Op de bult bij de Heinoseweg had vrouw Boeve een winkel. Het werd de plaatselijke V&D genoemd omdat er van alles te koop was. Onze buren hadden een SRV wagen en er was een PostGiro kantoor waar je geld kon halen. Daar was ook een bezinepomp bij. Als laatste waren er volgens mij 3 bakkers in het dorp. Dat had weer van alles te maken met de verzuiling...

 

Ko bedankt! Vind je dat iemand een bezoekje van mij verdiend? Laat het weten (elshofbode@gmail.com of 06-26969222). 

Raoul Veldink, de razende reporter.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten