dinsdag 24 december 2013

Eilean, wordt het de vervanging van de oude school?

Beste inwoners van Wijthmen,


31 oktober is er in het oude schooltje in Wijthmen een bijeenkomst geweest over de voortgang van een begeleid wonen project voor meisjes. Hierbij waren de direct omwonenden uitgenodigd, maar graag wil ik ook de rest van Wijthmen hierover informeren en daarom richt ik graag het woord tot u via dit wijkblad.

Na de presentatie van de nieuwbouw en verdere uitleg van de projectontwikkelaar DLH, kwamen er van alle kanten goede raadgevingen voor wat betreft de voortgang van het project, maar ook hoe ik mijn rol kan vervullen binnen de gemeente. Een van de eerste beloftes van mijn kant was dan ook, een stukje schrijven voor ‘de Elshofbode’. Aan die belofte houd ik mij graag!!

Ik ben, voor wie mij nog niet kent, Juul Klemann.
Moeder van 4 volwassen kinderen en 3 pleegdochters. Op de plek van het oude schooltje aan de Valkenbergweg  wil ik graag nog meer meisjes/jonge vrouwen met traumatische ervaringen opvangen, die een veilige, warme plek nodig hebben. 
Het schooltje wordt gesloopt. De begane grondvloer blijft liggen. Hierop wordt een nieuw pand gerealiseerd.Het pand komt los van het woonhuis. De gevel wordt voorzien van western red Cedar. De dakbedekking wordt uitgevoerd in aluminium Falzinc beplating (zie bijgaande foto’s).


 

De benodigde vergunningen zijn inmiddels aangevraagd. Het streven is dat de oplevering voor de bouwvak 2014 plaatsvindt.
Voor de omgeving van het nieuwe gebouw heeft Landschap Overijssel hulp aangeboden. Het voormalig schoolplein wordt weer een mooi stuk natuur, dat moet aansluiten bij de landelijke omgeving. 

 
Een moestuin, fruitbomen en hagen, een pluk-tuin…het staat allemaal op mijn wensenlijstje. 
Op 1 november hebben in het kader van ‘de dag van de verbinding’ wethouders mevr. Nelleke Vedelaar,  dhr. Filip van As en gemeentesecretaris mevr. Regina Riemersma een bezoek gebracht aan het schooltje. Het was een hartverwarmende ontmoeting (zie krantenartikel zaterdag 2 november 2013 in de bijlage)De daaruit volgende ondersteuning voor de opzet van Eilean heeft een en ander in sneltreinvaart gezet. Het vertrouwen is groot bij alle partijen en dus kunnen er nu de nodige stappen worden afgerond.

De naam, begeleid wonen project voor meisjes, Eilean spreek je gewoon uit zoals je het schrijft.
Eilean komt van het oud Keltisch en betekent ‘eiland’. Het Keltisch werd gesproken in de tijd van de verhalen over koning Arthur. In die verhalen komt een vrouweneiland voor, Avalon. Ook wel genoemd het appeleiland vanwege de vele appelboomgaarden op het eiland. Vandaar het appeltje in het logo. 

Naar dat eiland gingen veel vrouwen en meisjes die waren uitgestoten uit de gemeenschap. Zij werden daar opgevangen en weer in hun ‘kracht’ gezet. Terug in de maatschappij werden dat meestal de genezers, vroedvrouwen en wijze vrouwen van de gemeenschap.

Dat is ook wat de meisjes vinden bij mij, een veilige plek, waar ze kunnen bijkomen, verwerken en opbouwen.
Om als sterke vrouwen terug te keren in de maatschappij.
Voor wie nog vragen of opmerkingen heeft, aarzel niet en maak vooral gebruik van mijn email adres. U mag rekenen op een antwoord!


Met warme groet,
Juul Klemann                            

jmklemann@eilean.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten