zondag 12 november 2017

Biljarten

Het beeld wat de meeste mensen van het biljarten hebben, klopt eigenlijk niet meer, voor mij was dat een beeld van stoffige oude mannen die heel serieus met een glaasje jenever rond de biljarttafel zaten.
Tegenwoordig zijn het echte hunks, ik zag een lange blonde hunk met lange lokken en er was een getinte sportman met het goddelijke lijf van een adonis, verschillende types dus.
Wat is biljarten eigenlijk? Er werd me uitgelegd dat je met je eigen bal de twee andere ballen moet raken. Ok, je zou denken dat dit voor de meeste mannen niet zo moeilijk kan zijn, maar is toch een stuk lastiger dan gedacht, want je kunt de bal ook met een effect stoten. Erg mannelijk allemaal, ga ik ook verder niet op in.
Zo hoorde ik bij café " De Mol" dat er wel eens een keu door het raam is gevlogen.
Het zou in mijn ogen logischer zijn als er een bal door het raam vloog, maar het was echt een keu.
De biljartvereniging " De Mol" is opgericht op 25 februari 1959, waarvan de contributie twee gulden en vijftig cent per maand bedroeg, dat is nu 50,- euro per jaar. 
Toen er een biljart werd geplaatst bij " De Mol" begonnen ze met 12 leden. Het biljart kwam van de biljartfabriek Hofschultze die achter de Broeren hun bedrijf hadden.
Dick Smeenk en zijn vader waren dan ook lid van deze biljartvereniging vanaf het eerste uur. Zo ook Jan Pietersen, die aan de Heinoseweg een winkel had in elektra en fietsen, hij is zelfs nog Overijssels kampioen geworden. Jan Pietersen heeft het voortouw genomen om de toen nog jonge jongens les te geven in het biljarten. Dat waren dan de vrijgezelle jongens Derk Gansei, Harm en Hein Rienties, Harm Rietberg en zijn halfbroer Gerrit Sellis. En dan waren daar ook nog Jacob aan het Rot, Tonny Vosman, Jan Groters en de broers Johan en Freek Onderdijk.
Niemand had in deze jaren nog een auto en om dan toch aan de competitie mee te kunnen doen werd er een auto gehuurd, want de competitie werd gespeeld met andere dorpen zoals bij Reimink in Lemelerveld, Oortwijn in Heino en bij Van Den Berg in Den Ham.
Ik denk dat iedereen zich de klok nog wel kan herinneren die bij het biljart hing, daar moest dan 10 cent in om dan een kwartier te kunnen spelen.  Dit werkte ook met 3 eieren, gewoon 3 eieren op de klok leggen en spelen. Zo hadden deze jongens wel vaker kattenkwaad uitgehaald. Er werden ook feestavonden georganiseerd, zo ook met sinterklaas, daar waren de vrouwen ook van de partij. Harm Rietberg had lekkere roomtruffels laten maken bij de bakker en Diny aan het Rot had deze echt helemaal uitgekauwd toen bleek dat Harm er een varkenstitte in had laten verwerken. Lekker dan!
Deze biljartvereniging is ook nog genomineerd voor de sportploeg van het jaar met de sportgala in 2010.
Sport? Jazeker, sommige sporters hebben zelfs handschoenen aan. Mocht je geïnteresseerd zijn in het biljarten kun je Dick Teusink aanspreken, want zou leuk zijn als er weer wat jeugdige spelers bij zouden komen.
Op 29 december is er natuurlijk weer het potstoten! Aanvang 19.00 uur.
Als je een keu kunt vast houden, kun je mee doen, moeilijk hoeft dit niet te zijn als de ballen gunstig liggen, dan kun je de pot winnen. Het is altijd een gezellig jaarlijkse gebeurtenis en iedereen is welkom, daarnaast zijn er ook altijd leuke prijzen te winnen met de verloting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten