Sinterklaas is nog niet in het land, maar de winkels liggen alweer vol met chocoladeletters, pepernoten en ander snoepgoed.
Dus voor alle “Mina bakgraags” onder ons, dit heerlijke recept van een
Speculaascake met kruidnoten.
WAT HEB JE NODIG?
– 200 gram zachte boter
– 200 gram witte basterdsuiker
– 200 gram zelfrijzend bakmeel
– 4 eieren
– 4 tl speculaaskruiden
– snufje zout
– hand vol met kruidnoten
– 200 gram witte basterdsuiker
– 200 gram zelfrijzend bakmeel
– 4 eieren
– 4 tl speculaaskruiden
– snufje zout
– hand vol met kruidnoten
Je
kan trouwens ook bruine basterdsuiker gebruiken, maar dan wordt de cake veel
donkerder en is het effect van de kruidnoten weg.
Haal de boter alvast ruim van te voren uit de koelkast
en snijd deze in stukjes zodat het sneller op kamertemperatuur kan komen. Als
de boter goed zacht is geworden gaan we aan de slag met het beslag. Mix de
boter goed met de basterdsuiker en zout samen. Voeg daarna één voor één de
eieren toe en voeg pas het volgende ei toe als het andere ei helemaal opgenomen
is in het mengsel. Voeg daarna de bloem en kruiden toe aan het mengsel en mix
of kneed dit dan goed door elkaar tot een romig beslag.
Verwarm de oven alvast voor op 150 graden en daarna
gaan we het beslag afmaken. Ik doe gewoon willekeurig een hoeveelheid
kruidnoten in het beslag en meng dit goed door elkaar heen. Als je denkt dat er
toch een beetje weinig in zit doe je er nog wat meer bij. De hoeveelheid die je
hier ziet was iets te weinig voor de hoeveelheid beslag, dus ik heb er nog wat
bij gedaan.
Vet nu je cakevorm in met boter of bedek hem zoals ik
met bakpapier – dat vind ik veel handiger, kan hem daarna zo eruit tillen en de
vorm is zo schoon -. Ik heb hiervoor trouwens een cakevorm van 30 cm
gebruikt, hij kan eventueel iets kleiner maar dan krijg je wel een lekkere hoge
cake, groter zal ik hem niet aanraden met dit recept.
Als decoratie doen we ook
nog wat kruidnoten op de bovenkant van de cake, ziet er wel zo leuk uit! Daarna
bakken we de cake gedurende een uur af in de oven. Kijk natuurlijk wel daarna
of hij goed gaar is.
En klaar is de overheerlijke cake! De kruidnootjes op
de bovenkant zijn nog lekker knapperig! Veel plezier met dit recept!!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten