zondag 5 december 2021

Een buurtkastje of een minibieb, ken je dat?

Een minibieb heb je misschien weleens gezien. Zo’n klein bibliotheekje in een kastje langs de weg. In de buitengebieden zie je ze op verschillende plekken staan. Maar ook in de stad duiken ze steeds meer op. Een minibieb werkt vanuit het idee dat je de samenleving met elkaar leuker kunt maken. Je kunt een eigen minibieb ophangen aan jouw huis of plaatsen bij jouw vereniging of school.

Er zijn geen vaste regels voor wat een Minibieb precies is. Een grote ruimte met tien boekenkasten in een buurthuis is net zo goed een Minibieb als een klein plankje bij iemand in de tuin. Het gaat erom dat de Minibieb boeken uitleent aan mensen in de buurt of bezoekers van die plaats. En of de ‘leners’ nu kunnen kiezen uit 100 of 5 boeken, dat maakt helemaal niet uit.

Het gaat om het idee dat je met elkaar een plek beheert waar iedereen boeken kan lenen, ruilen of achterlaten. Met elkaar en voor elkaar dus.

Voor kinderen hebben dit soort vrolijke kastjes een ware aantrekkingskracht. En laat nu net dat leuke kinderboek er ook in staan.

Het idee is enkele jaren geleden ontstaan omdat er steeds meer bibliotheken en boekenwinkels verdwijnen. De minibiebs zijn er in vele vormen. Ik kan mij ook niet aan de indruk onttrekken dat er in Wijthmen en Herfte niet ergens een handige pief rondloopt, die dit even in elkaar flanst. (Hint!)


 

Ideeën genoeg om bijvoorbeeld van oude magnetrons in diverse kleuren om te toveren tot een mini-bibliotheek..

 

 

 In onze omgeving zijn er inmiddels genoeg te vinden. 

 Nu wij nog.  :)

 

Naast de minibiebs is het buurtkastje ook in opkomst.

Een kastje waar je allerlei boodschappen in kwijt kunt.

Even elkaar helpen met iets wat we toevallig niet in huis hebben en tegelijkertijd de voedselverspilling tegengaan. Soms kan het heel gemakkelijk zijn.

We hebben allemaal altijd wel eens iets in de kast staan, wat we eigenlijk toch nooit gebruiken. Waarom dan gewoon niet even in het buurtkastje zetten, om er iemand anders blij mee te maken. Hoe mooi is dit!

Straks misschien wel een goed gevuld kerstpakket. Maar daar zit nu net een grote pot jam in waar je niet van houdt, of een blik snert, zeg het maar. 

 

Liever delen dan verspillen

Naast het feit dat deze kastjes in sommige wijken hard nodig zijn, omdat mensen het simpelweg niet al te breed hebben, geeft het ook een positieve impuls op sociaal gebied. Al is het alleen al even het praatje wat je er maakt.

 

 

 

 

 

 

 


Er is een heuse stichting die hiermee al een poosje aan de weg timmert. Dus voor wie nog meer wil worden geïnspireerd, kijk dan op www.stichtingsogoed.nl

Zij hebben onlangs het 100ste buurtkastje geïnstalleerd!

Mensen worden opeens ware kunstenaars en beschilderen de kastjes tot een waar kunstwerk. Of maken er samen met de kinderen een gezellig opvallend kastje van.

Ben heel benieuwd wie dit als eerste gaat oppakken 😉 in ons buurtschap!

 

Marianne ten Klooster

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten