zondag 19 december 2021

Geschiedenis Wijthmen, Herfte en Zalné samengevat in themanummer van het Zwols Historisch Tijdschrift

Het decembernummer van het illustere en kleurrijke Zwols Historisch Tijdschrift,


vanaf volgende week te koop, bestaat nagenoeg in zijn geheel uit verhalen over Wijthmen, Herfte en Zalné. 

Inwoners van onze buurtschappen kunnen het prachtig uitgevoerde boekwerkje (met korting) aanschaffen voor 7,50 euro. 

 

 

Dinsdag 21 december tussen 10.00 uur en 14.00 uur zitten vertegenwoordigers van de Zwolse Historische Vereniging in het Kulturhus om het blad te verkopen. Daarna is 'Wijthmen, Herfte En Zalné In Vogelvlucht', zoals de titel van het themanummer luidt, te koop bij Café-Restaurant De Mol. Of bij de betere boekhandels in Zwolle (maar dan voor 8,50 euro). Belangstellenden, die zich in Wijthmen aanmelden als lid van de Zwols Historische Vereniging (voor 25 euro per jaar) krijgen het blad gratis en ontvangen het boekje daarna vier keer per jaar.

Wie van de huidige inwoners uit ons dorp weet tot hoever de getalenteerde jeugdkeeper Derk-Jan Dijk het heeft geschopt in het leven? Of dat Tjeerd van der Zwan zich vandaag de dag de eerste burger van Heerenveen mag noemen? Deze succesvolle mede-inwoners, professor en burgemeester, halen herinneringen op en schrijven hoe het hen is vergaan nadat zij uit Wijthmen vertrokken. 

Maar ook het verre verleden van onze boerenomgeving en het belang van de voetbalvereniging in de loop der jaren worden besproken. Evenals de zware wissel, die de schoolstrijd in de vorige eeuw trok op de verhoudingen in het dorp, gelukkig met een positieve uitkomst. Dat en nog veel meer kunt u allemaal lezen in dit themanummer over de geschiedenis van onze eeuwenoude buurtschappen. Met een speciaal woord van dank, naast de redactie van het Zwols Historisch Tijdschrift, uiteraard aan Gerard Hülsmann.

Nog niet iedereen weet het misschien, maar Gerard Hülsmann mag zonder enige overdrijving als de archivaris van Wijthmen en omstreken worden omschreven. Zijn hobby, of beter nog: zijn passie, heeft nu al een indrukwekkend oeuvre opgeleverd. Een oeuvre, dat voor een belangrijk deel is terug te vinden op www.wijthmen.nl onder het 'Historisch overzicht'. Bijna dagelijks zit de gepensioneerde engineer ontwerper op zijn zolder achter een paar computers tussen stapels foto's, boeken en andere parafernalia om het archief van zijn eigen leefomgeving te vervolmaken en digitaliseren. 

 

De inhoudsopgave van onze historie op www.wijthmen.nl

De auteurs van het nummer over Wijthmen, onder wie Gerard zelf, hebben dankbaar gebruik gemaakt van het immense voorwerk, de kennis en het archief van de oudste van de Hülsmann-broers. Zijn tot een enorme proportie uitgegroeide archief van Wijthmen, Herfte en Zalné schreeuwde er als het ware om ooit eens als de basis voor een historisch boekwerkje te dienen. Opeens lag die kans op tafel, aldaar gedeponeerd door Steven ten Veen, de vroegere chef van de stadsredactie van de Zwolse Courant (De Stentor), regelmatig eter bij Café-Restaurant De Mol, en redactielid van het Zwols Historisch Tijdschrift. Als derde heeft Koen Nijmeijer meegeschreven.

Gerard Hülsmann zegt de geboden kans om een deel van de geschiedenis van Wijthmen, Herfte en Zalné in een magazine te bundelen, met veel genoegen te hebben gepakt: 'Eindelijk hebben we dan eens iets op papier. Ik ben vooral blij voor mensen, vaak ouderen, die moeite hebben met het gebruiken van de computer en die zo een deel van onze historie misschien moeten missen. Voor hen is dit tijdschrift – met 44 geïllustreerde pagina’s over Wijthmen, Herfte en Zalné – een uitkomst. Ook zij kunnen dan eens rustig nalezen hoe Wijthmen er in het verleden uitzag, wat er speelde en hoe het mensen verging. Als ik het mag zeggen: het een mooi nummer geworden, een soort van naslagwerk ook, met bekende mensen van toen en nu uit Wijthmen'.

Tot slot willen wij ook alle andere dorpsgenoten, die op één of andere

manier hebben meegewerkt aan de totstandkoming van dit nummer,

bedanken. Wie nog interessante zaken, informatie of foto's heeft voor

Gerard kan zich bij hem melden of op zijn groep op Facebook, Historisch Herfte-Wijthmen-Zalné. Verder aanbevolen:

www.wijthmen.nl of www.zwolsehistorischevereniging.nl


 

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten