zaterdag 1 juli 2023

Mirna Tuten Onderdijk aan het woord

‘Van Wijthmen naar Assendorp, door naar Westenholte en weer terug. Ik heb een rondje Zwolle gemaakt!’


Voor dit interview ben ik op de koffie geweest bij Mirna Tuten aan de Heinoseweg. De reden was de kunstroute die door haar vriendinnen is georganiseerd om haar 50e verjaardag te vieren. De kunstroute is onder andere aangekondigd in de Elshofbode. Daarnaast werd ik ook nog eens getipt door één van haar vriendinnen. Redenen genoeg voor een bezoekje.

Vertel eens iets over jezelf!
Ik ben een geboren en getogen Wijthmener. Op mijn 19e ben ik verhuisd naar Assendorp. Daar ben ik mijn echtgenoot Werner tegengekomen. Als snel was ik zwanger van mijn oudste dochter Indira. De behoefte ontstond om terug te gaan naar een groene omgeving. Dat werd Westenholte. Er waren op dat moment helaas geen huizen beschikbaar in Wijthmen. Een hele vergelijkbare situatie met nu. Starters hebben ook weinig kans op de woningmarkt, zeker niet in Wijthmen. Later werd ook mijn dochter Tara, die nu 16 is, geboren. Nadat we 18 jaar met veel plezier in Westenholte hadden gewoond, gingen mijn ouders verhuizen. Wij waren in de gelukkige omstandigheid om op de plek te gaan wonen waar ik opgegroeid ben. Mijn rondje Zwolle was compleet. Volgens Werner heeft hij mij weer thuisgebracht!

Ik zit bij je aan tafel door jouw vriendinnen. Kun je daar iets over vertellen?
Nog niet zo lang geleden ben ik Sarah geworden. Het is binnen onze vriendinnenclub een traditie om de jarige om een ludieke manier voor gek te zetten. De dames van ‘De Oude Garde’ hebben een kunstroute georganiseerd. Inclusief advertentie in de Elshofbode en leuke kaartjes vooraf. Langs de weg waaraan ik woon, hebben ze overal foto’s opgehangen van me. Het waren geen gewone portretfoto’s… Veel mensen stopten om naar de foto’s te kijken.

De Oude Garde (DOG), wat is dat?
Bij veel Wijthmeners is dit van oudsher bekend. Het is een vriendinnenclub dit is ontstaan vanuit een voetbalteam. Vanaf dat we 18 waren, gaan we elk jaar een weekend op pad. De eerste keer was naar Terschelling. Het eiland was gewaarschuwd omdat er een groep ‘wilde wieven’ in aantocht was. Dit jaar gaan we alweer voor de 30e keer een weekend weg.   

Je bent kunstenaar, wat maak je zoal?
Schilderen is een uit de hand gelopen hobby van me. Ik heb een heerlijk atelier aan huis. Vaak werk ik in opdracht. Zo heb ik de Peperbus al vele malen vereeuwigd. Je kunt mijn werk regelmatig zien op exposities in de regio. Ik schilder van alles. Van landschappen tot paarden zoals je hier in mijn atelier kunt zien.

Wil je nog iets kwijt?
Het is heerlijk om weer in Wijthmen te wonen. De buren zijn bijvoorbeeld hetzelfde. Het voelt als een warm bad. De ontwikkelingen in Wijthmen vind ik wel een beetje spannend. Verliest onze fijne dorp zijn charme niet? Ik hoop dat dit zo blijft. Aan de andere kant is een frisse wind ook goed. Ik denk dat veel Wijthmeners hier voor openstaan.

Mirna bedankt!


Vind je dat iemand een bezoekje van mij verdiend? Laat het weten (elshofbode@gmail.com of 06-26969222). Raoul Veldink, de razende reporter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten